Архив

Календар

февруари 2012
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Кой уби промяната ?

Промяната е сложно нещо – преплитат се 10 ки фактори – визия и неотложност са съчетани с подкрепа от ръководство и силен отговорен екип ръководещ промяната.

Една културна идентичност насочена и ръководена от силен план и процес на планиране, с пълната подкрепа на бюджетното финансиране и подходящите обучители, подпомагащи промяната да се случи.

Целият процес е заобиколен от големи дози комуникация и стимулиращо поведение, завършващи с ангажираност и процеси по реализация.

Промяната може да бъде успешна само когато обичайните действащи лица в организацията обединят своите уникални умения за привличането на всички останали в процеса на иницииране, изпълнение и утвърждаване на промяната.

Но какво се получава на практика ?

Хората, които въвеждат промяната са убедени, че представянето и е еднозначно с нейното интегриране. Хората, които са загрижени за промяната не са идентифицирани и липсват в общата картина и онези, които са отговорни за промяната не участват в процеса на планиране.

Когато има срив между ценностите и реалната дейност на организацията никой не обръща внимание на плакати и лозунги по стените. Хората възприемат по-добре решението, в което имат лично участие и ангажираност, откривайки логичната загриженост и говорейки за това печелиш доверието им.

Лидерите също заиграват с думите и не показват, че са достатъчно сериозни, използват властта си, не изслушват проблемите и не създават специални екипи по промяната. Оттам не се създава достатъчно комуникация по веригата в организацията.

Визия изградена  без пряко участие на заинтересованите не означава нищо, без ясни възгледи и вдъхновяващи визуални картини не може да се убеди никой. Ако няма спешно убеждаване на недоволните и работа с привържениците промяната няма шанс.

Ако плановете не придобият детайлност, фокуса върху общата картина няма да помогне, а без бързи победи хората се обезверяват.Без финансиране и стимули , без инфраструктура за промяната и без обучители няма шанс за успех.

Ако посочените 13 фактора не играят в един отбор, то и промяната не успява, най-често убийците са повече от един и привържениците на промяната губят битката заради  неумението си да се преборят със статуквото.

още от книгата Кой уби промяната  на Кен Бланчард и Джон Брит

Подобни публикации: