Архив

Календар

февруари 2012
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Твоето племе…

Бъди лидер! Поведи ни! Ако смяташ, че лидерството е за другите хора, грешиш. Всеки може да бъде лидер. Не е лесно, но е по-лесно, отколкото си го представяш.

Племената са една много проста идея от преди 50 хиляди години.Става въпрос за ръководенето и свързването на хора и идеи.И е нещо,което хората винаги са искали.Много хора са свикнали да имат духовно племе или църковно племе,или служебно племе,или племе в квартала, в който живеят.Но сега благодарение на интернет и на експлозията на масовите медиите,както и благодарение на други неща,които назряват в нашето общество из целия свят,племената са навсякъде.Интернет се предполагаше, че ще ни хомогенизира, като ни свърже един с друг.Вместо това, той ни даде тесни интереси.

Хората не вярват на това, което им казвате. Те рядко вярват на това, което им показвате. Те често вярват на това, което приятелите им казват. Те винаги вярват на това, което си казват сами. Лидерите дават на хората истории, които самите хора биха могли да си разкажат.

Знаете, че племето на пиратите е вълнуващо.Имат си знаме. Имат си превръзките за очи.Познава се, когато срещнете някой, който принадлежи на племе.Оказва се, че именно племената,а не парите, не фабриките,могат да променят света, да променят политиката да обединят големи маси хора.

Не защото ги карате насила да правят нещо против волята им.Но защото те искат да се свържат Мисля, че това, с което си изкарваме прехраната сега всички ние,е да намерим нещо, което си струва да бъде променено и да съберем племена, които да съберат племена,които да разпространяват и разпространяват идеята.И това става нещо много по-голямо от нас.Става движение.

Ако решиш да водиш – тайната на лидерството е проста: Прави онова, в което вярваш. Не прави нещата така, както са правени преди. Нарисувай картина на бъдещето. Тръгни натам. Хората ще те последват. Те са твоето племе.

Не ви трябва всеки.Просто ни трябват хиляда истински фена.Хиляда човека, на които достатъчно им пука,които ще ви заведат на следващия рунд и на следващия рунд и на следващия рунд.И това означава, че идеята, която имате, продуктът, който  създавате,движението,което сте основали, не е за всеки.Не е масовка. Не за това става въпрос.

Това, за което всъщност става въпрос е да намериш истинските последователи.Лесно е да обединим около него.И не всеки ще го направи, но на вас не ви трябва всеки Трябват ви няколко човека,които ще погледнат правилата,ще разберат, че те нямат смисъл и ще разберат колко много искат да намерят хора,които са като тях

Ако пренебрегнеш възможността да водиш, рискуваш да се превърнеш в „овцевъд” – някой, който се бори за запазване на статуквото на всяка цена. Напоследък овцевъдите обаче нямат голям успех.

Като свързва едно племе от хора,които отчаяно искат да бъдат свързани един с друг.Като води движение.Като създава промяна И така цикълът се повтаря.И така, имам три въпроса за вас.Първият е: кой точно дразните? Защото, ако не дразните никой, вие не променяте статуквото.Вторият въпрос е: кого свързвате? Защото за много хора това е нещото, което има смисъл.Връзките,които се създават помежду им.И третият е: кого водите? Защото фокусирането върху това, а не върху детайлите на това, което създавате,а върху хората,лидерството е нещото, от което тръгва промяната.

И хората около него имат нужда от тази връзка.Нуждаят се от лидер. Това има значение.Нямате нужда от разрешение от хората, за да ги водите.Но в случай че ви трябва,ето го.Хората чакат, ние чакаме да ни покажете накъде да тръгнем от тук нататък.Ето какво лидерите имат общо помежду си. Първото нещо е, че те поставят под въпрос статуквото.Те поставят под въпрос това, което е налично в момента.Второто нещо е, че те изграждат култура.Начин да разбереш дали си с тях или не.Те са любопитни.Любопитни за хората в племето.Любопитни за тези извън. Те задават въпроси.Те свързват хората един с друг. Знаете ли какво хората искат повече от всичко друго?
Искат да липсват на други хора. Искат да липсват на другите в деня, в който не се появят.Искат да липсват на хората, когато си отидат. И лидерите на племената могат да направят това.Забележително е, защото всички племенни лидери имат харизма. Но не ви трябва харизма, за да станете лидер.Да бъдете лидер ви дава харизма.Ако погледнете и изучавате лидерите, които са успели,ето от там идва харизмата, от лидерството.И най -накрая, те се обвързват.Те се обвързват с каузата. Те се обвързват с племето.

Можеш да избереш да водиш или не. Можеш да избереш да имаш вяра или да нямаш. Можеш да избереш дали да дадеш своя принос за племето, или пък не…Но, веднъж избрал да водиш, ти ще откриеш, че това не е трудно. Че имаш много възможности, че можеш да стигнеш далече. Тръгвай!

Племена“ е книга на Сет Годин, която всеки от нас трябва да прочете. Тя може да ни научи да бъдем лидери в света, какъвто е днес.

Подобни публикации: