Архив

Календар

февруари 2012
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

„Привързах се към привидното, когато си дадох сметка, че абсолютното изобщо не съществува.” Емил Чоран

Цял живот ние ги търсим или се стремим към тях. Избираме своите приоритети, създаваме мислени граници за перфектното, абсолютното и несъзнателно вървим към него. Не се задоволяваме с нищо по-малко от него, докато идва ден, в който осъзнаваме, че сме търсили твърде дълго, че вече сме уморени за да се придържаме дори към собствените си принципи и ни се налага да се примирим с „привидното“. А когато се примирим с нещо, ние свикваме с него, приемаме го за част от нашето ежедневие.

Но какво всъщност е абсолютното. То изразява най-често безусловност, безотносителност, независимост, съвършенство, пълнота, безкрайност.Цялата история на философията може да бъде представена като търсене на абсолютното, като създаване на различни теории за абсолютното, въпреки че рядко е бил използван точно този термин. Всеки търси абсолютното, но за всекиго то е различно.

Абсолютното е било разбирано като: Вода /Талес/, Число/Питагор/,  Атом/Демокрит/, Битие/Парменид и Хайдегер/, Идея/Платон/ Форма/Аристотел/, Cogito/Декарт/, Свобода/Русо/, Самосъзнание/Кант/ Абсолютна идея/Хегел/, Абсурд/Камю/. Абсолютното е последен фундамент за съществуването на нещата и за тяхното обяснение.

Сам по себе си абсолютът е варираща стойност – от ниво религия където Бог е абсолют, до ниво семейство където според разбиранията абсолютът могат да бъдат децата или главата на семейството.  Човек не е бог, не притежава абсолютното , но винаги живее с надеждата, че ще го открие.Тази човешка надежда е любовта към мъдростта, тя е самата философия.

Да смятаме, че знаем всичко и че ние сме тези, които определят   „абсолюта“ , означава да се правим на глупаци. За някои хора подобни опростенчески убеждения са начин на живот. Има хора, които са убедени, че техния начин на мислене е винаги правилен, независимо от доказателствата за противното. Те не могат и не желаят да приемат друга алтернатива, за тях може би е равносилно на смърт да го сторят – да се откажат от своите собствени преценки, да приемат, че идеалното не съществува.

Е не е ли това примиряване с нещо, което е привидно само, защото не можем да категоризираме абсолюта?

Някои от най-честите и най-разрушителните убеждения се основават на стереотипни представи за нас самите и за другите около нас. Типично за стереотипите е да се категоризират и етикетират хората и нещата по един доста опростен начин, след което всичко се слага под шаблон на определената категория. Може ли обаче абсолюта да има шаблон? Или той се променя с промяната на нашето виждане за света, с търсенето на мащаба на нашия разум.

Мислим си, че правим личен избор, че сами определяме границите си, но в действителност не е така. Човекът e „zoon politikon” (социално животно) и практически всички наши решения са плод на насаждения от различни организации – било то семейство или професионалната организация към която принадлежим. Което ще рече, че в глобален план цялото ни общество е една организация, в която съществуват закони, правила и принципи.

Човек вижда, това което съществува, привързва се към него и разбира, че не съществува НИЩОТО- и така разбираме, че това, което е непосилно за човека да си обясни се отхвърля от разума…..“Нищото не съществува“ Горгий.

Бояна Стоянова Гоцева- ХI Б клас

Подобни публикации: