Архив

Календар

март 2012
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Кои са новите шест дарби?

Те имат свои имена:

  • Дизайн
  • История
  • Симфония
  • Емпатия
  • Игра
  • Смисъл

В бестселъра на New York Times “Изцяло ново мислене” Даниел Пинк предлага свеж поглед към онова, което е нужно на организациите и индивидите, за да постигнат съвършенство. Почерпила изследвания от целия свят, книгата разкрива шестте основни способности – Дизайн, История, Симфония, Емпатия, Игра и Смисъл – от които ще зависят професионалният успех и личната реализация.

1. Не само функция, но и ДИЗАЙН

Вече не е достатъчно да се създаде продукта на основа на тяхната функционалност, или предназначението им да удовлетворяват определена потребност. Освен функционалност, е нужна и красота, ексцентричност, ярка възможност потребителят да се ангажира емоционално с продукта.

2. Не само аргумент, но и ИСТОРИЯ

Когато животът ни прелива от информация и данни, вече не е достатъчно да се привеждат ефективни аргументи. Някой някъде неизбежно ще обоснове друга гледна точка и ще отхвърли вашата. Същността на убеждението, комуникацията и разбирането на самия себе е важна дарба да се изтъкват неустоими повествования.

Историите забавляват и развличат и затова са чудесна форма за убеждаване. Умът по природа иска да оформи преживяното в история, ключът към това да се развълнува публиката не е да се съпротивлявате на този импулс, а да го прегърнете. Историята е синтезиран контекст, обогатен с емоции.

3. Не само съсредоточаване, но и СИМФОНИЯ

Досега може и да сме се сме се справяли добре с способностите си да се съсредоточаване и специализираме. Но вече ще се търси не толкова анализът, а синтеза. Това е дарбата да виждаш голямата картина, да прекосяваш граници и така да събираш пръснатите парченца на новото цяло.

4. Не само логика, но и ЕМПАТИЯ

Способността да мислим ни прави хора. Но в света, който е пропит от информация и инструменти за анализ, голата логика не върши работа. Разбирането на другите хора, грижата за тях, е тази дарба, която ще ни помага да вървим напред.

5. Не само сериозност, но и ИГРА и ХУМОР

Има много доказателства, че смехът, безгрижието, игрите, хуморът имат огромно значение за здравето и резултатите в работата. Това не означава, че не трябва да бъдем сериозни. Но твърде много уравновесеност може да се отрази зле на самочувствието, на кариерата. Днес всички трябва да умеем да играем – и в работата, и в живота.

6. Не само натрупване, но и СМИСЪЛ

Живеем в свят на смайващо изобилие. То освобождава стотици милиони хора от всекидневна борба за оцеляване и ни позволява да преследваме по-значими, по-смислени желания цели, духовно удовлетворение.

Първо, отсега нататък ще търсим и изискваме все повече и повече по-голям смисъл в работата, която работим, което има връзка и с ясните в духовните ценности на компанията. Второ, като потребители ще искаме все повече и повече да откриваме в продуктите дълбоки преживявания, ако щете някакви форми на щастие.

Тези дарби ни учат да събираме пръснатите елементи в общо решение.Създават хора, които мислят холистично.

Новите шест дарби, от които се нуждаем: Кои са те и как да ги усвоим

Подобни публикации: