Архив

Календар

март 2012
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Олимпиада по ИТ за учители.

Нямате си представа за какво става въпрос. Олимпиадата по ИТ е изхвърчала в небесата. Изискванията също. Представете как петокласници правят правят презентации с макроси и мултимедийни приложения на Small Basic.

Да ви обясня с прости думи – учители с амбиции,  се състезават и конкурират, а децата трябва да спринтират за да не изостават от наложеното темпо.  Нивото се качва всяка година и ако допреди 2 години мултимедийна презентация със замисъл и идея, вложени в нея технологии и страхотен дизайн можеше да се класира на национален кръг, то сега това е изключено.

Всеки ходи там да си сверява знанията и когато се появи нещо ново, следващата година присъства във всеки проект. За тази година освен игрите и кръстословиците, на мода излиза макрос програмирането.

Заличават се последните граници във възрастите и приложенията се сливат с презентациите. В стремежа си да блеснат с презентациите си учителите добавят неща, които техните невръстни питомци могат да издекламират, но ще им е трудно да обяснят.

Учениците се ползват като превъзходни презентатори и са избирани по-техните комуникативни качества, а обучението гласи бъди убедителен, дори да си нямаш представа за какво става въпрос и дори да не знаеш отговора.

Не ме разбирайте погрешно – децата трябва да са благодарни на тези учители. Заради тях те получават страхотно образование. За хилядите часове отделени в търсене на поредната картинка и създаването на някаква си малка анимацийка.

Малка, но отделеното време за нея се равнява в дни. За изработването на такъв продукт са необходими от 4 до 8 месеца. И всяко нещо се изпипва до съвършенство. Амбициите на тези учители, всички до един отдадени на това си начинание раждат невероятни неща.

И дори да прекаляват в някои отношения, техните ученици придобиват умения, които никъде другаде няма да получат. Дори да го направят вместо тях първите няколко пъти, следващите 10 ки пъти в практиката ще ги превърне в експерти.

Присъствието на тези олимпиади ще ги направи комуникативни, уверени в себе си млади хора. Срещите с подобни на тях ще са неоценими за тях. Жалко, че след 7 клас, доста от тези деца не попадат на правилните учители и среда и не продължават в същата посока.

Формулата е следната – създавате СИП или извънкласна дейност по новия проект на министерството УСПЕХ и в продължение на 6 месеца до областния кръг бавно и постепенно, седмица след седмица създавате вашия продукт.

Дано има повече такива амбициозни учители, техните желания са от полза на децата и на обществото като цяло. Затова съм готов да им простя тези малки залитания и послъгвания. Това не е чак толкова важно.

Подобни публикации: