Архив

Календар

април 2012
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Не мога да решавам вместо вас, но искам да ви помогна да разберете

Теоретично човек ще разполага с много повече възможности. След пет-шест години пет милиарда души ще са свързани в интернет, което позволява по-свободно коопериране и по-лесен обмен. Предизвикателството обаче идва от факта, че много повече хора ще могат да правят това, което ние сега правим, добре или дори по-добре от нас.

За да имаме предимство и да сме конкурентоспособни, трябва да се задълбочим в някоя област, където да се превърнем в “майстори”. Ако не притежаваме някакъв специфичен талант или много ценно качество, опасявам се, че ще се влеем в редиците на новите бедни хора, независимо в коя точка на света живеем.

Цялата планета ще е свързана и всеки ще има достъп до всякакъв вид знание. Едно дете в откъснато от цивилизацията село може да има същата информация като свой връстник от развит мегаполис, при това на пренебрежимо ниска цена. Това са нови възможности за много хора, които в противен случай биха останали изолирани.

Друг положителен ефект е, че в момента сме принудени да водим философски дебат за това какво общество искаме да създадем.Много могъщи сили променят пазара на труда. Един от големите парадокси на близкото бъдеще е, че хората ще трябва да взимат силно индивидуални решения, но,осъзнавайки в същото време, че успехът може да се постигне единствено на базата на създадените от тях социални мрежи. Ще ни се наложи да съвместяваме и двете.

Не става въпрос да имаме фиксирано работно място, нито да принадлежим на конкретен екип. Всички постоянно взимаме решения и колкото по-добре сме запознати с последствията от тях, толкова по-лесно ще ни е да построим живота, който искаме.

Голямата грешка на моето поколение беше, че не успя да създаде и развие достатъчно предприемачески дух у младите. Заложихме на едно в голяма степен благополучно,мирно и спокойно общество, в което обаче липсва личната инициатива. И ето го резултата под формата на огромен брой безработни млади хора. Това неминуемо води и до все по-сериозни протести, не може с тези проценти незаети млади хора да се очаква стабилно общество.

Ако трябва да сведа препоръките до три, първо: специализирайте се в нещо и го овладейте в дълбочина. Второ: създайте добри социални мрежи. И трето: забравете налаганата с години формула “работя, за да печеля пари, за да си купувам неща и да бъда щастлив”. И без някой да ни го казва, вече разбрахме, че тази сделка не води до очакваните резултати. Консуматорството няма да ни направи по-щастливи. Щастие може да ни донесе качеството и значимостта на работата ни.

Препоръчително е да анализираме в какво сме най-добри и да създадем условия да се развием и откроим в съответната област.Наскоро проведено проучване показва, че най-добре подготвени в цял свят са учениците на възраст 12-13 години в Шанхай, дори преди Финландия. Истината е, че Китай подготвя огромна армия от образовани, висококвалифицирани и владеещи английски млади хора. Останалият свят не разполага с много време, за да размишлява много по темата.

Един от положителните резултати от социалните мрежи е, че става все по-трудно да се държим неморално, защото сме наблюдавани в реално време от целия свят. Затова и лидерството ще става все по-трудно, все по-малко хора ще искат да бъдат лидери.

Капитал – Линда Братън.

Подобни публикации: