Архив

Календар

април 2012
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Проблеми и решения…

При разговор с учениците от 12 клас отностно многото отсъствия, те разкриха следните причини:

1)      Не им е интересно в час

2)      Не намират приложение и практическа стойност на изучавания материал

3)      Не се наказват ученици с много отсъствия

4)      Няма добър диалог с учителите – някои учители все са изнервени, други говорят тихо и са прекалено строги и недиалогични.

С оглед на тези констатации предлагам следните мерки:

1)      Да се повиши професионалната квалификация на учителите. Да се използва по-широко и на по-задълбочено равнище мултимедията. Преподавателите по ИТ  периодично да осъществяват обучение на учителите. Все по- голямо приложение на т.н. “интерактивни тестове с макроси”.

2)      Да се търсят връзки с практиката в обучението, да се търсят съвременни паралели.

3)      При извършено нарушение да има наказание, макар и малко, да не цари дух на безнаказаност.

4)      Класните ръководители да направят тетрадка на проблемните ученици. В края на седмицата да изготвят доклад до Директора за проблемния ученик и извършената дейност. В началото на следващата седмица родителите да бъдат извиквани за среща  в училище. Родителите да бъдат задължавани поне веднъж в седмицата да търсят контакт с класните ръководители.

5)      Веднъж месечно ръководството да организира кръгла маса с проблемните ученици и техните родители

6)      Да се наложи положителна атмосфера  в час, да не  се тръгва от позицията на силата, да се изслушват внимателно учениците, да се обясняват действията, които учителят предприема. Голяма част от проблемите идват от недоброто общуване между учители и ученици. Нужно е съчетаването на консервативни и либерални  методи на обучение като майсторството на всеки учител се открива в намирания баланс.

7)      Обикновено малко внимание се обръща на психическото състояние на учителите, а те също имат своите проблеми в тази сфера. Трябва да се набележат мерки за сплотяване на колектива, всички да се чувстват като едно голямо семейство, дух на взаимопомощ и разбирателство и и диалогичност.Повече тийм – билдинг, разговори на кафе в приятелска атмосфера, повече пози тивизъм в училище.

8)      Да се обръща по- голямо внимание на дисциплината в училище. Част от проблемите идват от това ,че няма дисциплина в час, губи се интереса към предмета и ученикът просто отсъства.Не се спазва и едно решение за наказание на база наложените забележки.Внимание се обръща само на отсъствията , а това не е дълбоко вникване в проблема.

9)      Да се говори повече за положителните неща в училище. В края на седмицата в часа на класа да бъде прочитана- положителната новина на седмицата.

10)   С оглед по- добрата атмосфера в училище накарахме учениците от 11 б да предложат стойностни и слушани от тях български песни. Те предложиха 58 песни. Решихме с тях да завършва всеки учебен час в училище и така да създадем по- приятна и положителна атмосфера.

Харалампи Иванов – учител в ЗПГ

Подобни публикации: