Архив

Календар

май 2012
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Защо селски туризъм…

Учениците в специалността „селски туризъм” изучават няколко професионални предмета в това число традиционни занаяти, фолклор – празници и обичаи, традиционна кухня, настаняване и обслужване в селската къща или в къща за гости както и въведение в професията. /организатор на туристическа и агентска дейност/

Изучаването на тези предмети на теория и на практика дават възможност на учениците да се реализират в сферата на туризма, която общо взето е една от приоритетните области на икономиката на България. Придобитите знания и умения в нашата професионална гимназия гарантират необходимият минимум за започване на работа в туристически обекти, свързани със селски туризъм и не само.

Всеки кандидатства в тази специалност, преследвайки различни интереси: повече от тях се интересуват от сферата на туризма като цяло, защото е престижна; другите искат да продължат семейния бизнес със съответното образование, защото родителите вече притежават някакви туристически обекти, например къща за гости, ресторантче или др., а трети се включват защото са дочули че е било интересно.

И наистина е така – освен че се включват в работните процеси на практика в къщи за гости, семейни хотели и други обекти, изучават маркетинг, счетоводство, мениджмънт и реклама в селски туризъм, те разглеждат невероятните красоти на България по време на пътувания с учебна цел по практика – посещават туристически обекти, било то китните села, църкви, манастири, занаятчийски работилници, музеи, спортните съоръжения  и друго.

В нашия случай още не може да се каже за пълна реализация на пазара на труда, защото специалността е сравнително нова и нашата професионална гимназия е  имала само два випуска от тези паралелки. Но можем да се похвалим, че много от учениците вече си намират временна работа по време на ваканциите, защото ги познават в туристическите обекти на града и не се съмняват в техните знания и умения, освен това, някои ученици от двата випуска решиха да продължат образование в туризма и бяха приети да следват висше.

Марина Димова-учител в ЗПГ

Подобни публикации: