Архив

Календар

юли 2012
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Животът е химия, химията е живот, а животът е щастие!

Химията е сред нас, откакто свят светува .Първият химичен процес, овладян от човека, е горенето. Химията е навсякъде около нас, всяко едно същество е направено с помощта на тази наука .

Ние живеем в 21- век и знаем що е химия. Знаем, че тя ражда и съхранява живота на земята. Но ако последното дърво загине, последната река е отровена и последната риба е уловена, ще осъзнаем, че не можем да използваме химията безразборно .

Костадин Андонов -8 в клас – цялото есе

Всички ние, човешките същества, както и различните видове организми, живеем на планетата Земя. Земята е една от малкото планети, открити до момента, чиито условия позволяват съществуването на живот.Но защо е така ? Каква е причината условията да бъдат благоприятни ? Отговорът на тези въпроси се състои в една от добре познатите ни науки, а именно химията.

Андрей Георгиев 9 б клас - цялото есе

Поглеждаме си програмата и откриваме, че отново имаме химия. Повечето от нас влизат с нежелание в този час, а някои дори и не влизат в часа. Много ученици казват, че химията е скучен предмет и няма да им потрябва в живота, но дали наистина е така? Нека да се замислим за химията извън пределите на учебника, защото тя е много повече от предмет. Заедно с биологията изграждат света, който познаваме, нашият дом.

Може би много от нас не харесват тази наука,защото не я разбират. Повярвайте ми, и аз бях от тях, но когато опознаеш нещо и то вече не изглежда трудно, то ти започваш по някакъв начин да се привързваш към него.Ето значението на тази наука, а най-хубавото е, че това не е всичко. Замисляйки се, можем да изброим още много. Всеки може да спомене нещо ново, което не знам или не се сещам в момента. Затова следващият път, когато си погледнем програмата и видим, че следва химия, вместо да се ядосваме и отегчаваме, нека се сетим за едно приложение на тази наука и да се замислим, щях ли да съществувам без нея?

Вилиян Петков – 9 б клас – цялото есе

Така обичам да бъда тук. Да усещам слънцето, летният бриз, а водата да залива брега и да ме докосва. Обичам я! Тя е тази, която пречиства всичко, която отмива болката, прави света по-чист, по-истински и по-красив! Дарява живот и лекува. Водата е и тази, която не иска нищо за себе си, но в същото време благодатно се раздава за всички останали жители на планетата. Посядам на брега, съзерцавам я…Опиянявам се от синината и?.

Потъвам в дълбочината и?, сякаш се вглеждам в сините очи на невинно дете. Това е тя, погледната за първи път. Но под повърхността и? се крие друга същност. За мен водата не е просто нещо, което отпивам при жажда. Нито ми служи, за да се гмуркам или забавлявам. Аз обичам да я изучавам. Да я наричам H2O и да проучвам свойствата и състоянията и. Обичам да свързвам водата с науката химия.

Теменужка Траянова-10 б клас -цялото есе

Бих искала да складирам щастието си в бутилки. Прозрачни лъскави бутилки, в които запечатвам всеки един щастлив момент. Но те няма да стоят скрити, а ще обсипят моето безлистно дърво на живота. Не искам да чувам шумолене от листа, не искам да усещам отблясъка в перфектните листи. Искам просто дърво, което аз ще избера как да облека, за да символизира най-ярко съществуването ми. А нима щастието не е частицата, която осмисля нашия живот?

Самото щастие не е случайност. То е плод на най–тенденциозната наука  – химията. Готова съм да преосмисля съдържанието на моите бутилки и да превърна моето дърво във фабрика за щастие. Сбогувам се с преходните си щастливи мигове и разлиствам моето дърво с трите основни елемента, които на химично ниво поддържат нашия емоционален фон – анандамид, допамин и серотонин.

Виктория Анталавичева – 10б клас – цялото есе спечелило първото място в конкурса на ПМГ Гоце Делчев

Подобни публикации: