Архив

Календар

юли 2012
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

За едно ново търсене…

Красиви картини, скали, възвишения, манастири и църкви потънали в неземна тишина, реставрирано минало. Всичко и навсякъде се продава, всеки се надява да предложи нещо уникално и да спечели от това.

Туризма се е превърнал в поредното търсене на нещо, което едва ли някой ще намери, не и по този начин. Самотни хора търсят необичайни гледки и красиви спомени за да запълнят самотните си души.

Когато комерсиалното навлезе тогава нещата се изравняват и губят смисъл. Вече ги има навсякъде и скалите  и гробниците и реставрираното минало, появило се в нашето въображение. Идеализирани представи, спокойни времена, йерархия и ред и много предприемчиви и богати българи.

И покрай всичко това много хора възползващи се от тази тенденция – фирми с филиали в старинните ни градове, правещи сувенири на килограм. Търговци и заведения на всяка крачка, хора на изкуството продаващи себе си за да изкарват прехраната си.

Само, че ние търсим внимание и разбиране, там е разликата. И сред морето от комерс се  появяват те, разбрали за тази допълнителна стойност, предложеното съдържание от тях винаги се отплаща.

Срещаме ги на най-неочаквани места – уредници на музеи, екскурзоводи, продавачи на сувенири, чакащи нашите въпроси и раздаващи внимание и усмивки, разбрали идеята, че от тях се иска отношение.

Ако някога ще се занимавате с тази професия добре си помислете в какво се състои тя – около вас ще има хора и те ще искат внимание от вас и вие ще трябва да им го дадете, няма друг вариант.  Затова трябва да сте добри психолози, артисти, и да познавате още дузина професии, не е никак лесна работа.

Така вместо да си седите и да продавате билетчета, предлагащи няколко минути неразбрани и незапомнени гледки, ще ни рисувате истории и ще ни напътствате, ще ни създавате преживявания.

Така един свещеник може да се превърне в екскурзовод и да си създаде верни клиенти. Достатъчни са личното внимание, създаващо допълнителна стойност , връщащо се обратно под формата на доверие.

Когато хората ги няма, мисията е ти да си сред хората. Един пример на представител на църквата, работещ сред хората и предлагащ своята версия. Запознаването с учението на църквата чрез туристически обиколки в светите места – страхотна идея.

А споделените и изживени мигове са безценни.Смисълът си го създаваме сами, всички моменти са уникални, от теб зависи как ще ги възприемеш. Не е необходимо да изминеш хиляди километри за да се почувстваш добре, необходимо е само да седнеш и да се огледаш около себе си.

Подобни публикации: