Архив

Календар

август 2012
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Щастливата тайна за по-добра работа.

Това, което намираме не е непременно реалност, която ни оформя, а лещите, чрез които ума ви вижда свят, който оформя реалността ви. Ако можем да промените лещите, не само ще можем да променим щастието си, можем да променим всеки един аспект.

Задълбочаването в този въпрос е ключа към разбирането на науката за щастие. Тъй като това, което предполага този въпрос е, че външния ни свят е показателен за нивата ни на щастие, когато в действителност, ако знам всичко за външния ви свят, мога да предвидя само 10 процента от дългосрочното ви щастие. 90 процента от дългосрочното ви щастие е прогнозирано не от външния свят, а от начина, по който ума ви обработва света.

Ако го променим, ако променим формулата за щастие и успех, това което можем да направим, е да променим начина, по който след това можем да повлияем на реалността. Това което е открито е, че само 25 процента от успехите в работата са прогнозирани от коефициента за интелигентност. 75 процента от работните успехи са прогнозирани от оптимизма ви, социалната ви подкрепа и възможността ви да виждате стреса като предизвикателство, вместо като заплаха.

Ако щастието е на противоположната страна на успеха, мозъка ви никога не стига там. Това което сме направили е, че сме избутали щастието отвъд когнитивния хоризонт като общество. Това е така, защото мислим, че трябва да успеем и тогава да бъдем щастливи.

Но реалният проблем е, че мозъците ни работят в обратен ред. Ако можете да повдигнете нечие ниво на положителност в настоящето, тогава мозъка им преживява това, което наричаме предимство от щастието, което означава, че мозъка ви, когато е положителен, действа значително по-добре, отколкото когато е отрицателен, неутрален или стресиран.

Това, което трябва да сме в състояние да направим, е да обърнем тази формула така че да можем да започнем да виждаме на какво всъщност са способни мозъците ни. Тъй като допаминът, който изпълва системата ви, когато сте положителни, има две функции. Не само може да ви направи по-щастливи, той включва всички центрове за обучение в ума ви позволявайки ви да се адаптирате към света по различен начин.

Има начини, чрез които можете да тренирате мозъците си, за да могат да станат още по-положителни- изписвайте нови неща, за които можете да благодарите всеки ден, водете дневник с положителния опит, който сте преживели, упражнявайте се, медитирайте, правете неочаквани благодарствени коментари, писма.

В края на това, мозъците ви ще започнат да запаметяват модел на сканиране на света, не на отрицателното, а първо на положителното.Чрез тези дейности и чрез обучение на ума си точно както тренираме телата си,  можем да обърнем формулата за щастие и успех, и по този начин, не само да създадем вълни на положителност, но да създадем истинска революция.

Шон Ачор пред TED

Подобни публикации: