Архив

Календар

септември 2012
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Страшно ли е да ходиш по екскурзии неорганизирано ?

Може ли да поемеш всичко в ръцете си и да пропуснеш взаимоотношенията си с туристическата агенция ? Струват ли си допълнителните усилия и има ли положителни точки в резултат на тези занимания ?

Лятото се поставихме в тази ситуация и решихме да го направим. Да посетим Истанбул без да използваме услугите на агенция. Като всичко непознато и тази мисъл веднага хвърли в мен капчица на съмнение в разумността на този ход.

Всички сме гледали филми за това как спират някой на границата и се оказва, че в багажа му има наркотици. Как невинни хора се оказват в затвора. В главите ни битуват още представите за строгите и жестоки турски полицаи и военни и за Турция от преди 20 години.

Все пак имахме човек в групата, който имаше известен опит в организирането на подобен тип пътувания.  Колежката ни показа как става всичко. Необходима е кредитна карта с налични финанси в нея, регистрация в сайт за правене на резервации в хотел и здравна застраховка. Разбира се и закупени билети за автобус.

Всичко е важно. Подробното разглеждане на предложенията на хотелите, коментари, рейтинги, местоположение и връзки с градския транспорт.Някои хотели изискват капаро и затова е картата от която се блокират пари. Те взимат и част от тези пари, ако резервацията се отмени в последните дни.

Закупуването на билет за отиване и връщане, двойния билет винаги е по-евтин.  Със същия билет се заявява дата за връщане, която се вписва в билета. Важно е кога пътува този автобус, може да се окаже, че пристигаш в 6:30 на огромна автогара и няма никой с теб, който да те насочи.

Трябва предварително да си подготвен и да имаш програма в такива случаи. Единия вариант е да чакаш в приемната на автобусната агенция  или да оставиш багажа на съхранение при тях, използвайки времето за разходки из града, ако имаш обекти наблизо както в нашия случай.

Втори вариант е да отидеш до хотела и да оставиш багажа във фоайето, защото настаняването става след 12 часа. Виждате, че багажа е основен проблем при пристигането ви в непознат град. Дори да сте проучили метро, автобуси, транспорт пак си изисква усилия за да се ориентирате на място.

Пътуването с автобуса, опазването на багажа, винаги си има притеснения. Някак си се чувстваш по-добре като оставиш всичко в ръцете на агенцията, докато тук си сам с приятелите си, след това разбираш, че автобусната фирма също се грижи за преминаване на граница, паспорти, но някак си не ти изглежда същото.

Намирането на хотела също си е изпитание и търсенето му с куфари в ръце си е неблагодатна работа. Преходите с куфари в градския транспорт е другия неприятен момент, тук агенциите печелят точки със стоварването на място.

Транспорта е отлично организиран и електронните карти са по-евтини от жетоните. Използването на корабчетата за превоз е отличен вариант да се насладите на гледката и да спестите доста обикаляне.

Можете да платите на място с картата или с пари в брой, автоматично ви преизчисляват курса в местна валута с малка загуба за вас. Незначителна. След това можете да вземете визитката и да прескочите сайта в интернет, така може да си издействате по-ниска цена, защото тези сайтове взимат процент от хотела за всяка резервация.

Вече градът е ваш, след закуската в хотела може да скитате на воля. Съветвам ви предварително да проучите какво искате да видите и как се стига до там, за да не губите ценни часове. Картата трябва де ви е неизменен спътник. Не се притеснявайте за питате органите на реда, в такива туристически страни те са любезни към туристите.

Всеки квартал си има туристически център, където можете да се снабдите с ценни и подробни карти на квартала. А за обектите на посещение най-добре е да влезете във форуми и да прочетете обясненията и преживяванията на вече посетилите обекта, преценявайки дали ще го включите в разходката.

Има правило, в страни като нашата съседка, което гласи, че при обмяна на валута е по-добре да го направите далеч от центъра, там курса е по-изгоден. Търсете и местните заведения с готови готвени ястия, няма да съжалявате. В краен случай и заведенията за бързо хранене ще ви свършат работа.

А ако сте тръгнали на пазар търсете търговските улици, където има магазини да по-известните вериги. Има ги и в моловете, като интересното е че асортимента им в различните магазини не е еднакъв. Пазарува се в местна валута.

Има няколко евтини вериги, ще ги познаете по – наличието на повече хора в тях. В някои магазини ще ви направят отстъпка, ако им харесате или споделите, че сте от България.Разходките в моловете може да са доста изморително занимание.

Автобуса за връщане е най-добре да е вечер, така може отново да оставете багажа след предаване на стаите в хотела при тях до вечерта и да използвате времето за още разходки. За три нощувки, получавате 4 дни екскурзия с пълна програма от сутрин до вечер. Ако сте от друг град, пътуването вечер ще ви позволи на другия ден да продължите веднага пътувате до в къщи и няма да се налага да пренощувате на друго място.

Това е накратко вие си преценявате, ако не ви се извървява целия този път може да се уговорите с туристическата агенция, че ще ползвате услугите им само при пътуването и спането в хотела, но няма да посещавате обекти организирано с групата. Те посещават само най-известните обекти, а има още толкова неща за виждане.

Можете да използвате първия път за да придобиете увереност в свободното време извън програмата на групата и да проучите града, а следващия път вече самостоятелно да направите своите открития със своя програма.

И не претрупвайте програмата си, отишли сте да се забавлявате и да се насладите на гледки и преживявания. Идеята не е да препускате от обект на обект , оставайки по 20 минути и тръгвайки към следващата точка.

Дали бих организирал отново по този начин пътуването си. Може би, разбрах, че не е чак толкова страшно. Има си своите положителни черти като пълното разполагане с времето , и отрицателните допълнителни занимания с организацията на всичко. Всеки сам избира дали да спести някой лев по този начин или да остави всичко в чуждите ръце.

Подобни публикации: