Архив

Календар

септември 2012
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Създавайте мечти, няма значение дали са изпълними…

Бихте ли се представили с няколко думи?

Димитър Ангов – старши учител и ръководител компютърния кабинет в ЗПГ. Няколко думи ли –  като добър човек , прекалено даже, като човек през който минава голяма част от информацията в училище и затова е сред най-информираните, и като човек умеещ да опише видяното и да посочи решения, но му е малко трудно да ги реализира на практика.

От колко време сте учител в нашето училище?

От 12 години, от 10 РКК. Работа имаща и хубавите и лошите си страни. Зареждащо е да работиш сред млади хора. Лошото е че става все по-трудно да им повлияеш. Те си живеят в свои паралелни светове и училището се превръща в място за срещи, всеки период създава различен тип ученици и различен тип поведение. Тук действат старите правила, а в момента ситуацията не позволява спазването им.

Разкажете смешна случка(гаф),който Ви се е случвал по време на час.

Гафовете понякога не ги мислим за гафове. Например даващ мнение за някой клас и след това откриваш, че не  е трябвало да го правиш, дори да си казал истината. Гафовете ги правим и заради системата – връщаме лоши ученици с надеждата, че наказанието ги е променило и за няколко месеца разбираме, че сме направили голяма грешка.

За какво мечтаехте когато бяхте на нашата възраст?

Нямах много мечти, носех се по течението, родителите решаваха вместо мен. Сега си мисля, че колкото по-рано човек стане самостоятелен, толкова по-добре за него. Самата среда го променя, кара го да се развива. Така, че колкото по-далеч от родителите , толкова по-добре .  И си създавайте мечти, няма значение дали са изпълними или не, пробвайте и ще разберете дали ще се получи, никога не се отказвайте. А когато вярвате, че сте най-добрия в света  вече сте с една крачка пред останалите.

Ако не бяхте учител какъв щяхте да сте?

Човек, който наблюдава и описва , анализира и предлага решения.

Какво бихте казали на учениците си?

Не се присъединявайте към общия хор, че учителят е враг и трябва да сме му опозиция във всичко.Помогнете ни, поемете и вие един път инициативата и кажете какво искате да правите и какво ви е интересно. Проумейте, че в живота няма само интересни неща и когато получавате нещо друго понякога причината може да не е в учителя.

 какво бихте казали на вашите колеги?

Бих направил една месечна среща с неопределена тема задължителна за всеки учител. Изказването на мнение там ще е задължително, така ще се родят доста идеи. Всеки има такива, но ги държи в главата си. Когато тези идеи си взаимодействат ще се получат доста нестандартни неща. Опознаването на колегите ще е добро попадение, защото сега всеки има шаблон в главата си за другите, а това не е добро начало за комуникация.

Какво правите в свободното си време.

Четене, писане, спорт, разходки, пътувания. Опитвам се да правя неща, които ми харесват и понякога да пробвам неща, които не харесвам.

Кой е любимият ви футболен отбор.

В един клас си мислят, че съм фен на Арсенал. Да харесвам този отбор, защото прави играта толкова интересна и връща интригата в безнадеждни ситуации. Бори се до последно. Това са моите отбори излизащи на терена да се забавляват и даващи всичко от себе си, независимо с кой играят. В последно време не гледам много футбол и се чудя защо – може би защото всичко стана прекалено комерсиално, предвидимо и тотаджийско.

 

Подобни публикации: