Архив

Календар

ноември 2012
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Емоционалната интелигентност – най-важния предмет в училище…

За EQ масово се заговори след книгата на Даниел Голман „Емоционалното лидерство”. На базата на свое изследване в 200 големи глобални компании той установява, че традиционните до този момент качества, свързвани с лидерството (интелигентност, твърдост, решителност и визия) са недостатъчни за постигане на успех.

Според теорията на Голман, освен с притежаването на тези характеристики, истинските успешни лидери се отличават и с висока степен на емоционална интелигентност, която включва четири основни качества: самоосъзнатост, самоконтрол, съпричастност (емпатия) и социални умения. Това трябва и да изучава най-важният предмет в училище.

Той изучава чувствата – нашите собствени и онези, които се проявяват при връзките ни с другите. Предметът насочва вниманието на учителите и учениците към една пренебрегвана тема- емоционалната тъкан в живота на детето.

Стратегията включва използване на напреженията и травмите в живота му като теми на деня. Учителите говорят за съвсем реални случки – за това, кой е бил наранен, защото са го отхвърлили, за завист и спорове, които могат да прераснат в сбиване.

Целта е да се развие набор от жизнено важни умения и познания. Да се повиши социалната и емоционалната компетентност като част от стандартното образование, а не като нещо, което се подхвърля от време на време и то само на трудните деца.

Тази емоционална грамотност възпитава самите чувства, а не ги използва за да възпитава. Тази грамотност се отразява в цялостното поведение, променя ролята на гените, коефициента на интелигентност и решава съдбата на всяко дете.

Ежедневната форма на уроците по емоционална грамотност е скромна. Та са малки и са разпределени  в определен период от време. При тях непрекъснато се повтарят едни и същи преживявания, мозъкът ги отразява и ги превръща в стабилни невронни вериги и постоянни навици.

Конфликтът обикновено се ражда от неспособността за общуване, произволните предположения  и заключения, изпращане на неприятни послания по начин, който пречи на другия да разбере какво искате да му кажете.

Целта е не да се избегне конфликта, спонтанния обмен на разгорещени чувства е много важен, идеята е да се намери решение преди да се стигнало до физическо пререкание. Идеята е да се изразят гледната си точка, по начин избягващ агресията и обвиненията.

Способността да разпознаваш емоциите и да имаш активен речник за тях, както и да виждаш  връзката между мисли, чувства и реакции, да забелязваш дали мислите и чувствата определят дадено решение. Да разбираш какво се крие зад даденото чувство.Да разпознаваш силните и слабите си страни и да поемаш отговорност и контролираш импулсите си.

Да притежаваш емпатия – умение да разбираш чувствата на другия и възприемаш нещата от неговата гледна точка и уважаваш разликите във възприемането на нещата. Да се научиш да изслушваш и да задаваш правилните въпроси, като правиш разлика между чувствата  и действията.

Разчитането на социални и емоционални сигнали, свързано с умението за определяне, изразяване  и управление на чувствата, подпомогнато от умението за изслушване и приемане гледната точка на другия с помощта на емпатията е ключ към разбирателството.

Да върнеш отговор, в който показваш, че си разбрал емоциите и чувствата на другия е посоката. Насочването в положителната емоционална гама е решителния удар. Способността да познаваш чувствата на другия и да действаш така, че допълнително да ги оформиш е верния път.

Добрия начин за излизане от такава конфликтна ситуация е да покажеш конкретно проблема, да споделиш какво не е наред, как  си се почувствал в ситуацията и какво може да се промени.

И правилната формула е – спри, успокой се и помисли, преди да действаш, сподели проблема и чувствата си свързани с него, определи положителна цел и няколко възможни решения, обмисли последиците от всяко едно решение и приложи най-доброто.

Винаги можеш да избереш как да реагираш на дадена емоция и колкото повече положителни реакции владееш, толкова по-богат може да бъде животът ти.

Оставайки емоционалните уроци на случайността ние ще пропуснем възможността, която ни дава бавното съзряване на детския мозък, за да им помогнем да си изработят здравословен емоционален репертоар.

Емоционалният интелект се проявява най-ярко в начина, по който хората вземат решения. Известният психолог Мелина Мелия откроява пет ключови думи, отличаващи хората, които притежават таланта да вземат правилни решения. Думите са: осъзнаване, реалност, критерий, отговорност и безалтернативност. Ефективният човек е способен ясно да осъзнава, че се намира в ситуация на избор и ако е изправен пред проблем, то той трябва да бъде решен.

Ефективният човек може максимално обективно да види реалната картина, да „погледне истината в очите”. Ефективният човек винаги осъзнава въз основа на какво (на какви критерии) взема решение в конкретна ситуация. Ефективният човек никога не прехвърля отговорност на други. И накрая, ефективният човек никога не се връща по средата на пътя да търси други варианти. Веднъж взел решение, той твърдо действа в избраната посока.

Даниъл Голмън – Емоционалната интелигентност

 

Подобни публикации: