Архив

Календар

януари 2013
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Промяната винаги е възможна…

Твърде често обаче не съумяваме да постигнем тези цели, отказваме се някъде по пътя към тях и се връщаме към живота, от който се опитваме да се освободим. В такива моменти обикновено решаваме, че не ни достига воля. Но така ли е наистина?

Избягвайте капана на волята

Когато хората не могат да се променят, това рядко се дължи на липса на воля. Обикновено причината за техния провал е фактът, че остават слепи за силите, които им въздействат. Осъзнават едва един или два от факторите, които определят техния избор. Невидимите фактори на влияние, които действат в противоположна на усилията им посока, са повече, отколкото видимите, които работят в тяхна полза.

Бъдете едновременно изследовател и обект на своето изследване

Промяната е постижима само ако престанете да търсите готови отговори на своите лични предизвикателства. Вие сте уникален.Планът за промяна, който ще е ефективен за вас, също би трябвало да е уникален. За да го съставите, вие ще трябва да бъдете едновременно изследовател и обект на своя уникален експеримент. С тази психическа нагласа сте способен да превърнете дори неуспехите си в полезна информация. Ще започнете да откривате все по-ефективни начини да въздействате сами на себе си, докато в крайна сметка разработите цялостен план, идеално пригоден за вашите уникални потребности.

Фактор 1: Обикнете това, което мразите

Ако желаете да се промените – и да запазите постигнатото, – ще трябва да се научите да не се поддавате на своите импулси и да правите правилните избори приятни. Много често мотивацията ви не е достатъчно силна, а постигането на желаните цели обикновено е свързано с неприятни и отегчителни действия: изтощителни тренировки, спазване на диети, въздържане от определени удоволствия и пр. Ключовият момент тук е да превърнете тези дейности в такива, които ви носят удовлетворение и дори удоволствие. Как обаче да се научите да променяте предпочитанията си?

 Техника 1:  Посетете бъдещето, което ви очаква.

Когато сме изправени пред избор дали да приложим удоволствието или да го отложим за по-късно ние винаги избираме настоящето. Вижте къде точно ще ви отведе една опасна практика. Едно осезаемо посещение при някой или някого ще ви покаже вероятното бъдеще и допускането на фактите ще задейства емоциите.

Техника 2 : Създайте си ярка и детайлна цялостна версия.

Когато се изправите пред изкушението си припомнете изградената цялостна цветиста картина, за това, което ви очаква . Намерете вашите конкретни думи, които ви описват.

Техника 3 : Намерете опора в своите ценности.

Знаете каква жертва ще направите – обяснете си защо. Вие не се отказвате от нещо, а поддържате ценностите си, идеите си, а тази мисъл е дълбоко удовлетворяваща.

Техника 4 : Превърнете осъществяването на плана си в игра.

Всяка игра включва ограничено времетраене, някакво предизвикателство и резултат. Задълженията лесно се преобразуват в игри, ако започнеш да се състезаваш с времето или с човек.Разделянето на голямата цел на множество малки с определена продължителност. Така вие получавате серия малки победи вместо една голяма.

Техника 5 : Съставете си лично мотивиращо твърдение.

Когато дойде ключовия момент си припомнете вашето лично мотивиращо твърдение. Припомнете си причините за да предприемете промяната като го повтаряте в решителния момент.

Фактор 2: Правете това, което не можете

Ако чувствате, че за да се промените, не ви достига воля, най-вероятно ви липсват умения. Когато промяната ни изглежда непосилна, обвиняваме за това характера си, но виновникът не е той. Не си даваме сметка за ключовата роля на уменията в осъществяването и поддържането на промяната. Проблемът не е в това, че сте слабохарактерен – вероятно просто сте неопитен. Има разлика. Неопитността може да се преодолее – и то изненадващо бързо. Нужни са само няколко седмици съзнателна практика и промяната става лесноосъществима и трайна.

 Техника 1 : Започнете с преглед на уменията си.

Проверете дали сте способни да извършите промяната, установете какво знаете и какво не за себе си, потърсете помощ от някой минал по този път. Какво е нужно за да спрете и да започнете да се държите правилно.

Техника 2 : Възползвайте се от съзнателна практика.

Подготвяйте се практически за ключовите моменти. Разделяйте уменията на отделни елементи и упражнявайте всеки от тях в рамките на кратки интервали. Търсете обратна връзка и оценявайте напредъка си с ясни критерии. Бъдете готови за неуспех.

Техника 3 : Усъвършенствайте волевите си умения.

Намерете най-изкушаващата ситуация и помислете как може да я избегнете.Помислете как да отклоните вниманието си в най-трудните моменти и кой-може да ви помогне в това начинание.

Фактор 3 и фактор 4: Превърнете съучастниците си в приятели

Най-често вашите пороци биват поощрявани от средата, в която живеете, а опитите да се промените – осуетявани пак от нея. Едва ли има алкохолик, който може да се освободи от зависимостта си, ако продължава да се среща с другарите си по чашка. Ето защо е нужно да умеете да превръщате своите „съучастници“ в истински приятели, които да ви подкрепят и окуражават.

 Техника 1 : Определете кои точно са ви приятели и кои съучастници.

Съучастниците могат да ви възпрепятстват само като ви внушат определена представа за норма. Приятелите ви учат като треньори как да преодолявате препятствията и ви аплодират за това.

Техника 2  : Предефинирайте понятието нормално.

Как искате да живеете и да се чувствате? Кой искате да бъдете ?

Техника 3 : Трансформиращи разговори.

В това може да ви помогне например умението да провеждате „ключови“ разговори, в които да им обясните как ви вредят и с какво биха могли да ви бъдат полезни, ако пожелаят.

Техника 4 : Създайте нови приятелства. Техника 5. Дистанцирайте се от онези, които не желаят да ви бъдат приятели.

В определени случаи може да се наложи да се сближите с нови хора или да се дистанцирате от старите си „приятели“, които ви „помагат“ в саморазрушението. Може да се присъедините към вече съществуваща социална мрежа или сами да си създадете нови връзки.

Фактор 5: Реформирайте своята система от награди и наказания

Лошите навици често са изненадващо „икономични“ – но в краткосрочен план. Типично за човека е да мисли повече за непосредственото удоволствие, отколкото за бъдещото страдание. Можете да се възползвате от тази своя ирационална склонност в положителна насока, като реформирате системата си от награди и наказания. Ще ви изненада фактът, че сте способни да „подкупите“ сами себе си, за да работите за промяната. Същия ефект можете да постигнете и като повишите цената, която плащате за лошите си навици. Изследванията показват, че можете да предизвикате драстична промяна в поведението си, като инвестирате в бъдещето.

 Техника 1 : Използвайте моркова и страха от загубата на моркова.

Много по силна е мотивацията ни да избягаме от загуба, отколкото да се стремим към придобивка. Изложете нещо скъпо за вас на риск. Заложете го срещу собствения си успех. Подкрепете волята и социалния натиск с външни награди.

Техника 2 : Използвайте стимулите умерено и в комбинация.

Използвайте не особено скъпи, но смислени мотивиращи награди.Използвайте ги в комбинация със социални и лични мотиватори.

Техника 3 : Награждавайте малките победи.

Кои ваши действия си струва да бъдат възнаградени и на колко време. Награждавайте се често за всеки напредък и награждавайте усилията, не резултатите.

Фактор 6: Контролирайте жизненото си пространство

Обикновено сте слепи за стотиците въздействия на заобикалящата ви среда. Нужно е да се научите да осъзнавате как определени места и предмети ви изкушават да се върнете в коловоза на познатото и нездраво поведение, но могат и да ви провокират и към промяна. Този фактор почти винаги се подценява, но всъщност има огромна сила.

Техника 1 : Издигайте огради. Създайте си правила и решителни действия, които предприемате редовно. Оградите трябва да са лични и да не се заместители.

Техника 2 : Контролирайте разстоянията. Държите добрите неща на една ръка разстояние, а лошите надалеч .Реорганизирането на пространството, което обитавате, може да допринесе много за постигането на целите ви и за подобряване на атмосферата.

Техника 3 : Поставяйте напомнящи знаци и често ги подновявайте

За да ви подсещат да не се отклонявате от пътя. Ако ключовите моменти възникват на определени места и в определено време поставяйте знаци за да ви подсещат.

Техника 4 : Включете своя автопилот

Превърнете добрите избори в единствената възможност за действие. Настройте автопилота чрез предварителна уговорка, нетърпяща промяна.

Техника 5 : Използвайте съвременните постижения.

Превърнете модерните придобивки в съюзници.

Отличниците в промяната си изграждат модел на здравословно поведение и използват всичките шест фактора на влияние, за да подобрят значително  взаимоотношенията си с другите хора.

Промяната винаги е възможна.Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Дейвид Максфийлд, Рон Макмилън и Ал Суицлър

Подобни публикации: