Архив

Календар

февруари 2013
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Да превърнеш избора си в правилния избор.

Никога няма да намерите достатъчно подходящ момент, винаги се учим в движение и решаваме възникналите проблеми по пътя. Затова трябва решително да се задействаме.

Решителността е функция от това да избирате бързо и след това да се посветите на това да извлечете максимум ползи от последвалия резултат.

  1. Не забравяйте кои са приоритетите ви. – когато имате ясна идея какво искате в живота си, тогава винаги ще се съобразявате с това при вземане на решение.
  2. Характеристики – вдъхва ли решението страст във вас, кара ли ви да се гордеете с избраната цел и посока, има характерна специфика, правилно ли е позиционирано, има ли потенциал за развитие.
  3. Спектрално мислене – Идентифицирайте ясно проблема, покажете двете най-очевидни решения в двата края на спектъра/най-неприемливите/ и предложете алтернативи в целия спектър. Една от тях е подходящото решение.
  4. Намерете всички идеи – избройте всички алтернативи, не спирайте докато се изчерпите на 100%, последните обикновено са най-нестандартните и най-ефективните.Изпробвайте ги преди да ги приложите в целия им вариант.
  5. Използвайте метафори за да видите проблема в перспектива. – Така може да видите нови гледни точки и възможности в тях.  Превърнете напрегнатия процес на управление в жив, вълнуващ разказ.
  6. Следвайте принципа правило за един ден. – престанете да се колебаете и оставете проблема да престои един ден в мислите ви. Ако все още няма решение се откажете.
  7. Преценете  – дали самостоятелност / бързина, собствен ритъм / или допълване на умения в съдружие / но със споделяне на визия, разделяне на отговорности съвместимост на характери/ ще е правилния избор.
  8. Изберете възможност и се придържайте неотлъчно към нея -  когато едно решение е взето и заровете са хвърлени, тогава убийте алтернативите. Насочете цялата си енергия в избраната посока.
  9. Гледайте в собствената си половина на полето – само сили, време, пари и енергия към вашата работа, а не към тази независеща от вас.
  10. Не си давайте втори шанс за преосмисляне. – ако мислите пак върху вече отхвърлените възможности, то вие отклонявате от нужната ви енергия  и не влагате целият си потенциал във вече посочения от вас правилен избор.

Когато сме направили предварителната подготовка и сме се екипирали добре, изучили сме победите и провалите и градим върху миналия опит, тогава и решението е по-лесно.

Решението е като пътен знак на кръстопът – то ви принуждава да поемете отговорност за посоката, в която ще продължите. Но не забравяйте, че удоволствието от работата е ключът към съвършеното и изпълнение.

Приключение ООД – Дарил Бърнстайн.

Подобни публикации: