Архив

Календар

февруари 2013
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

11 неща, които не трябва да казвате на работа

Не е честно…

Някой е получил повишение, а вие не сте. Несправедливостта е често срещано явление в света, включително на работното място, но невинаги можем да се преборим с нея. В подобни случаи е по-добре да запазим гнева за себе си и да се фокусираме върху работата, а не върху оплакването.

Ако искате да оспорите случилата се несправедливост, по-добре документирайте фактите, обобщете случая и представете интелигентни аргументи на човека или групата, който може да ви помогне.

„Това не е мой проблем“, „Не ми е това работата“ или „Не ми плащат достатъчно за това“

Ако поискате помощ от някого и той ви отговори така, как бихте се почувствали? И най-вече, какво бихте казали за него след това? Колкото и необичайна да е молбата от колегите ви, вероятно те се нуждаят от помощ, иначе не биха попитали.

Затова и като член на екипа трябва да се грижите и за успеха на останалите. Ако останете безразлични, това може да спъне развитието ви в кариерата. Разбира се, не е задължително винаги да се отзовавате. Можете например да отговорите на шефа си, че с удоволствие ще му помогнете, и да го попитате коя от останалите задачи да отложите, за да изпълните тази.

„Мисля, че..“

„Мисля, че..“, „Може би“ и подобни фрази издават несигурност. Много по-добре ще се възприеме, ако използвате изрази като „Вярвам, че“, „Смятам, че“.. и т.н., звучащи малко по-уверено. Разликата е малка, но има значение.

„Няма проблем“

Когато някой ви благодари, трябва любезно да отговорите „Пак заповядай“, вместо „Няма проблем“. Често употребяваното „няма проблем“ показва пренебрежение към човека, който си прави труда да ви благодари,
а също може и да означава, че свършената работа би била проблем при други обстоятелства.

„Ще се опитам“

Представете си, че един ден се обаждате на приятел и го молите да свърши нещо важно вместо вас, защото нямате възможност, и той отговаря „Ще се опитам“. При такъв отговор вероятно през целия ден ще се тревожите или ще решите да си свършите работата сами.

Този израз е крайна неподходящ при срещи с високопоставени ръководители и трябва да се стараете да избягвате думата „опитвам“ и да изкажете готовност и желание да свършите работата.

„Той е идиот“, „Тя е мързелива“, „Работата ми е ужасна“, „Мразя тази компания“

Нищо не разрушава кариерата така, както обидите. Подобно поведение говори за незрялост и е обидно за всички. Избягвайте да съдите хората, особено пред останалите, тъй като това ще ви се отрази със сигурност. Ако имате основателно оплакване от някого или нещо, го споделете с такт и неутралитет.

„Винаги сме го правили по този начин“

Най-ефективните лидери оценяват иновациите, креативното мислене и уменията за решаване на проблеми. Тази фраза показва точно обратното – че сте закотвени в стари, негъвкави рутини. Вместо това може да кажете
„Това е интересна идея, как би проработила?“, или пък „Това е различен подход, нека да обсъдим предимствата и недостатъците“.

„Това е невъзможно“ или „Нищо не мога да направя“

Сигурни ли сте, че сте разгледали всички възможни решения? Ако направите грешката да дадете такъв негативен отговор, вашите думи издават песимисъм и пасивност. На работното място се уважава желанието за работа, не пасивността. Затова вместо да казвате „невъзможно“, кажете нещо от сорта „Нека да видим какво може да се направи при тези обстоятелства“ или „Пак ще проверя“

„Трябваше да направиш..“, „Можеше да направиш“..

Вероятно няма да сте очаровани, ако някой ви каже „Трябваше да ми кажеш за това по-рано“ или „Трябваше да опиташ по-усилено“. На работното място би трябвало да има равнопоставеност и назидателният тон не е за предпочитане. Затова, ако искате да направите забележка на някого, може да кажете „В бъдеще препоръчвам..“

„Може да греша“, „Това може да не е добра идея“

Тези фрази подтискат ефекта на това, което смятате да кажете, и показват, че не оценявате себе си достатъчно. Затова не пропускайте да обясните защо това, което предлагате е важно, и не издавайте съмнение.

„Нямам време за това сега“, „Твърде зает съм“

Дори това да е вярно, никой не иска да се чувства по-малко важен от нещо или някой друг. Вместо това отговорете „Ще се радвам да обсъдим това, след като приключат сутрешните ми срещи“.

11 неща, които не трябва да казвате на работа

Подобни публикации: