Архив

Календар

февруари 2013
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Слънчева пътека

Мамо, знаеш че днес излизам с приятели. Бяхме решили да се придвижим с колите на момчетата, но си спомних какво ми каза преди да изляза: „Не тръгвайте с колите ако ще пиете.” Доволна и успокоила съвестта си аз си извиках такси. То беше на отсрещната страна на улицата точно пред пешеходната пътека. Слязох бързо. Застанах пред пешеходната пътека. Огледах се внимателно мамо, както винаги си ми казвала. И пресякох …  Сега съм тук просната на пешеходната пътека. Гласовете са далечни. Но чух полицаите да казват, че шофьорът не ме е видял. Има толкова много кръв, мамо и ме боли …

А нещата можеха да се развият и по друг начин.

… Застанах пред „слънчевата пътека”. Тя беше от новите мамо онези, които те обливат в светлина, и привличат вниманието на шофьорите, когато стъпиш на тях. Наближаваше автомобил, но виждайки светлината веднага намали. Ярката светлина на „слънчевата пътека” ме озари, чувствах се толкова защитена, все едно си до мен мамо.

„Слънчевата пътека”, за която говори момичето не е видение, нито мит. Това е една реална, осъществима идея, която дава алтернатива за един хепи енд на пътя.

В България, пътувайки си из големия град за работа, един шофьор забелязва светофари, знаци, регулировчици, дупки, но най-малко -  пешеходните пътеки. Това е причината и за многобройните смъртни случеи на невинни пешеходци. За това моята идея е свързана с предотвратяването на тези инциденти и спасяването на много човешки животи. За покритие на пътната настилка на местата с пешеходни пътеки ще се използват сензорни панели с цветни светодиоди, които ще се захранват благодарение на соларни колектори. „Слънчевите пътеки” ще функционират на принципа на градинските лампи със слънчева енергия. Благодарение на светлината, соларната клетка ще зарежда батерията и ще генерира светлината, която ще осигури на пешеходеца неговата сигурност.  Стъпвайки на „слънчевата пътека” пешеходецът ще бъде неминуемо облян от ярка светлина, която ще го съпътства при преминаването му и ще привлича вниманието на шофьорите. Идеята е екосъобразна, защото не е свързана с допълнителен разход на електрическа енергия.  Ключовите фактори, които ще гарантират успех на идеята са характеристиката на продукта и неговата обществена полза. Това е продукт, който базирайки се на изпитания метод на соларните батерии ще намери тяхното ново приложение и ще им вдъхне нов живот.

Мамо толкова ми е студено и започвам да се страхувам наистина. Защо се случи точно на мен, точно сега? Нали те послушах? Защо станах невидима, когато съм разумна? Но аз не се сърдя мамо, дори не съм ядосана. Просто искам да ми обещаеш, че няма да позволиш и други пешеходци да станат невидими!

 Виктория Анталавичева -11 клас

Подобни публикации: