Архив

Календар

март 2013
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Важни насоки, към които да се насочи съвременното образование.

Обърнете принципа на образование в училищата си така, че да дадете на децата възможност да водят в процеса на обучение, вместо да спазват класически правила, чиято цел е единствено да им натрапи абстрактни знания.

Нека учителите служат на учениците, а учениците да бъдат водещи в учебния процес.

Доколкото е възможно, организирайте цялата училищна работа по определени методи, чрез които учениците могат да се учат практически и водете класните занятия така, че всеки ученик да бъде въвлечен в някаква форма на практическа дейност, свързана с всекидневните житейски ситуации и проблеми.

Идеите стоят в основата на всички човешки постижения.Учете учениците да разпознават практичните идеи, които биха им били от полза да постигнат своите цели и желания в живота.

Покажете на учениците как да планират и разпределят времето си и, най-важното, учете ги на това, че времето е най-ценният актив, с който разполагат всички човешки същества – а също така и най-евтиният.

Кажете им кои са основните мотиви, от които се влияят повечето хора, и им покажете как да използват тези мотиви, за да придобият основните блага в живота, както и по-големи успехи.

Учете децата какво да ядат, колко да ядат и на това каква е връзката между правилното хранене и доброто здраве.

Обяснете на децата истинската природа и функция на сексуалната емоция и, най-важното, как тя може да бъде преобразувана в основна движеща сила, с помощта, на която човек да постигне върхове в живота си.

Учете децата да бъдат конкретни и определени във всяко нещо – като се започне от избора на главна конкретна цел в живота им!

Научете децата на това какво значи добър и лош навик, използвайки примери, които да илюстрират казаното от вас чрез историите на възрастни и деца.

Разкрийте на децата как навиците стават трудно изкореними и им помогнете да усвоят – още докато са в началното училище – навици, които ще им помогнат да разсъждават самостоятелно!

Научете децата на разликата между временното поражение и провала и им покажете как да търсят семената на възможността, които се съдържат във всеки неуспех.

Обяснете на децата как да изразяват свободно собствените си мисли и да приемат или отхвърлят по своя воля идеите на другите хора, запазвайки винаги за себе си възможността да разчитат на собствената си преценка.

Учете децата да достигат до решения бързо и да ги променят, ако изобщо се налага да го правят, бавно и неохотно – и никога без особено основателна причина.

Разкажете на децата, че умът е инструментът, с помощта, на който човек възприема енергията, съдържаща се в безкрайната банка на знание в природата, енергия, която се формира от определени мисли;

…учете ги на това, че умът не мисли, а служи като инструмент за интерпретация на стимулите, чийто резултат са мислите.

Учете децата колко важно е да поддържат хармонията в техните собствени умове и на това, че тази хармония е постижима единствено с помощта на мисловен самоконтрол.

Обяснете на децата, че съществува закон за нарастващата възвръщаемост, който може и трябва да бъде задействан от тях под формата на навик – като вършат повече и по-добре работата, която се очаква от тях.

Учете децата да не си създават мнение, базирано на нещо друго, освен на фактите и на схващанията, които могат да бъдат сметнати за факти.

Учете децата на това, че цигарите, алкохолът, наркотиците и прекомерната зависимост от секса могат да увредят силата на волята и да накарат човек да се носи по течението.

Не им забранявайте тези пороци – просто им обяснете вредата от тях.

Обяснете на децата, че е опасно да вярват в нещо само защото техните родители, свещениците или някой друг им е казал, че то е вярно.

Покажете на децата как да се изправят срещу фактите, независимо дали те са верни, или не, без да си намират извинение или оправдание, за да ги избегнат.

Учете децата да стимулират развитието на шестото си чувство, като изследват всички идеи, изплуващи в съзнанието им и идващи от непознат източник, внимателно и задълбочено.

Покажете на децата как да си служат умело със закона за компенсациите така, както е бил дефиниран от Ралф Уолдо Емерсън и им покажете как работи този закон в малките, всекидневни ситуации.

Учете децата, че конкретната цел, базирана на точни планове, които се прилагат упорито и с постоянство, е най-ефикасната форма на молитва, която е на разположение за човешките същества.

Учете децата, че пространството, което те заемат в света, се измерва от количеството и качеството на полезните дела, извършени от тях за същия този свят.

Обяснете на децата, че не съществува проблем, който няма подходящо решение, и че често това решение се съдържа в обстоятелствата, причинили проблема.

Учете децата, че единствените реални ограничения са тези, които те си поставят или които разрешат другите хора да поставят в умовете им.

Кажете им, че човек може да постигне всичко, което мисли, и всичко, в което вярва!

Разкрийте им истината, че всички училища и учебници са просто помагала, които могат да им бъдат полезни в развитието на собствените им умове, но единственото учебно заведение, което има истинска стойност, е Великият университет на живота, където всеки човек има възможността да се учи от опита си.

Учете децата да бъдат винаги верни на себе си и тъй като е невъзможно да угодят на всички, да полагат усилия да угаждат на себе си.

Вие, разбира се, сте наясно, че е трудно да се вкара нова идея в съзнанието на обучаващите точно така, както е трудно и за един религиозен лидер да промени религията по начин, който да помогне на хората да постигат повече в живота си?

Всеки от вас, който някога се е опитвал да осъществи каквато и да е промяна в системата на училищното образование, вероятно в момента кима утвърдително с глава.

Важно е децата да бъдат обучавани как да се развиват в живота с минимално съпротивление и най-малко възможни проблеми.

Всяко държавно училище трябва да преподава принципите на индивидуалните постижения, с помощта, на които човек може да придобие финансова независимост.

Класовете трябва да се елиминират напълно.

Те трябва да бъдат заменени от кръгла маса на конферентен принцип, както е в бизнес преговорите.

Всички ученици ще получават индивидуални инструкции и насоки във връзка с предметите, на които да бъдат обучавани по групи.

Всяко училище трябва да има спомагателна група от инструктори, която да се състои от хора от бизнеса и професионалисти в различни области – учени, инженери, артисти, журналисти.

Тези хора ще провеждат индивидуални занимания с учениците и да им предадат практически познания от своята професия или бизнес.

Подобни уроци трябва да се преподават на конферентен принцип, за да се пести времето на инструкторите.

На практика това е допълнителна система на образование, която да даде на всички деца практически познания от различни сфери на живота, получени директно от професионалисти, практици в своите области.

Цялата статия в lifehack.bg

Подобни публикации: