Архив

Календар

март 2013
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Карнавали, Фестивали… или Ксанти манията…

Казват, че хубавите неща нямат нужда от реклама. Казват, че добрите неща се пренасят в пространството от своите верни последователи. Казват, че идеалния клиент е този, който сам разпространява мълвата за посетените от него места.

Всичко това важи за фестивала в Ксанти. Стотици хиляди посещават градът на Сирни Заговезни за да се насладят на лудата атмосфера на този фестивал. Една интересна смесица на фестивално РИО и клубна ИБИСА.

Това е рай за младите хора. Веднъж посетили тази емоция те и стават верни последователи и разпространители на мълвата. И след това пеят в песните си дефилирайки по улиците, че каквото и да става, те отново ще бъдат тук.

Идеята е проста – централната улица на града се отцепва и в този ден по нея преминават хиляди предимно млади хора. Всички са облечени отборно в карнавални маскарадни костюми. Всеки допълва както може атмосферата с аксесоари към екипа си,  но  никой не може да бъде объркан в кой отбор членува.

Всичко е перфектно организирано от общината и се подготвя дълго преди това. Рано сутринта инсталираните мощни колони се включват. Те са разположени през определено разстояние на главната улица. Така в един и същ момент всички, и участници и публика танцуват под ритмите на еднаква музика, независимо къде се намират.

Още от ранни зори на автогарите се изсипват гостите, които започват своя поход към центъра. По пътя си те няма как да устоят на изкушението да си закупят някакъв карнавален атрибут. Тук са разположили сергиите си и уличните търговци, които използвайки своето въображение изкарват добри пари.

По улиците се разхождат костюмирани индивиди, имащи задачата да подгряват събитието, да се снимат с гостите и да бъдат любезни с тях. В тези, които идват за първи път може да се появи нотка на съмнение, че хвалбите, достигнали до тях са се указали измама.

И тогава в един момент сътрудниците на фестивала започват да разчистват улиците, а публиката да се струпва по тротоарите. Малко след 13 часа се дава начало на централното събитие и десетките отбори от млади хора със страхотни костюми започват дефилирането по дългата няколко километра централна улица.

Всички танцуват под ритмите на популярна музика в стил силно приличащ на ИБИСА. Всеки отбор си има ръководители, които направляват останалите. Показвайки своите волни изпълнения и в непрекъснат танц отборите бавно преминават пред погледите на хилядите туристи дошли специално заради тях.

Освен отборите от Ксанти, има такива от цяла Гърция, дори и извън нея като Кипър например. По дистанцията всеки от отбора се опитва да комуникира с публиката по тротоарите с усмивки, жестове и снимки. Както и със специални боички, нанасяни по лицата на туристите, нямащи нищо против тази процедура.

Трасето по, което се придвижват участниците има своите особености като оставените да светят светофари. Пред пешеходните ленти всеки отбор изчаква червената светлина и изпълнява заучени движения под диригентската палка на своите шефове. Има и училищни отбори, в които учениците и учителите  се забавляват заедно под ритмите на музиката . Купонът продължава до късно вечерта.

Отборите са се готвили цяла година – костюми, аксесоари, спонсори, хора. Всеки е готов да участва, защото му предлагат една единствена опция – да стане част от една луда веселба. Рядко някой може да откаже подобно предложение. Ролята на фестивала се разбира от всеки и гражданството на Ксанти активно се включва в мероприятията с отбори и подкрепа в организацията.

Фестивала се е превърнал в сериозен приход за общината. Като се започне от всички търговци и магазинчета, увеличаващи в пъти оборотите си. Премине се през специалната карнавална индустрия предлагаща на гостите всякакви атрибути, които биха ги превърнали в пълноценни участници във веселбата.

Винената индустрия също изживява свое пик и в студеното време се изпива голямо количество вино за подгряване. Тези дни осигуряват и доста работни места свързани с карнавала. Всички хотели и заведения са пълни по време на фестивала.

Коя е успешната формула  – млади хора идват за да прекарат няколко вълшебни часа в незабравими емоции. И понеже им идва отвътре всичко се получава от само себе си. Туристите превърнати в публика за тази емоция се заразява от нея и я изживяват истински . След това мълвата за лудориите по улиците на Ксанти се разпространява от доволните участници и присъстващите на фестивала.

Управниците във всеки град трябва сериозно да се замислят и да предложат нещо подобно, което само ще си бъде реклама и ще носи добавена стойност, защото старите лаври, географското разположение вече не са достатъчни в тези времена на страхотна конкуренция.

Подобни публикации: