Архив

Календар

март 2013
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Тогава защо сам не си създадеш твое си училище?

„Учителите са солта на земята. Те са невероятно ценни и незаменими, аз просто си ги представям с различна роля в сравнение с тази, която изпълняват в момента спрямо учениците,“ . „За мен те трябва да са по-скоро треньори“.

 Защо системата е сполучлива?
Това, което най-много ми харесва в проекта Independent, е че той подхожда към ученето по начин, по който обикновените гимназии не успяват. Тук се учиш, а не те учат,“ .

Поемайки контрол над образователния процес, учениците са принудени да мислят креативно и да разчитат на собствения си талант, за да успеят. Начинът на обучение е подобен на това, което ще се очаква от тях в университета или на работното място, когато сами трябва да взимат информирани и независими решения.

На какъв принцип работи проектът

Тъй като учебният план се съставя от самите ученици, програмата продължава да се развива постоянно, но базовите условия си остават едни и същи. Учениците участват в програмата в рамките на един учебен срок и, с някои малки изключения, не учат по дисциплини извън нея.

Всеки клас се състои от средно по 10 ученика, някои от които са пълни отличници, а други са на ръба да бъдат изключени от гимназията. Трима до четирима училищни съветници са на разположение на учениците за консултации и съвети, но до голяма степен остават встрани от проекта.

Срокът е разделен на две, като първите девет седмици се набляга на естествените и социалните науки.

Всеки понеделник сутринта, учениците формулират един основен въпрос с помощта на своите съученици. Например „Как растенията от различните части на планината се различават помежду си?“ или „Какво предизвиква иновациите?“

Учениците прекарват останалата част от седмицата, проучвайки този въпрос и създавайки презентации, в които обобщават своите открития, а на края на седмицата ги споделят със своите съученици, които им задават въпроси и отправят критики.

Учениците сами отговарят за изпълнението и организирането на своя график и за създаването на изследователските си планове

Втората половина на срока е посветена на литературата, езикознанието и точните науки. За първите две дисциплини, всеки ученик избира по един роман, който целият клас трябва да прочете до края на седмицата.

„Видях какви невероятни неща могат да бъдат постигнати в гимназията, стига учениците да са достатъчно мотивирани и заинтересовани от нещо“.

Webcafe- Когато учениците станат учители

Подобни публикации: