Архив

Календар

март 2013
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Учители по БЕЛ

1.Защо избрахте професията на учител по БЕЛ?
Тя мен избра, не съм я търсила, но така се стекоха обстоятелствата и се намерихме. Любовта ми към литературата винаги е била двигател в пътя на реализацията ми. Да преподавам на ученици, които не познават богатството на художествения свят, щеше да бъде предизвикателство за мен. Както и се получи.

2.Какви са личните ви възгледи за професията учител?
Застаряваща!  За младите хора непривлекателна поради ниското заплащане и голямата отговорност, съчетани в едно. Трябва да се променят много неща в  системата на образованието, за да може да бъдат привлечени млади хора с ентусиазъм и въображение. Тогава ще има бъдеще професията УЧИТЕЛ.

3.Какво разбирате под отговорност за своите ученици?

Учителят е пример за своите ученици, така че той всекидневно носи отговорност за това, на какво ще ги научи. Отговорността  е насочена не само към образоването на учениците, но и към формирането им като личности и хора. Всеки един учител е длъжен да види човека у ученика, да го разбере и да открие неговите интереси, за да ги доразвие.

Гинка Дзимбова
 
1.Защо избрахте професията на учител по БЕЛ?
Тази професия е трудна и определено изисква призвание.  Избрах  я,  защото  обичам литературата и  родния език; защото е творческа и ми носи удовлетворение. Професията на преподавател по БЕЛ поставя пред мен ежедневни  предизвикателства, защото се работи с млади хора, които  трябва да се изградят като знаещи и можещи личности.

2. Какво са личните ви  възглед за професията учител?
За мен професията на учителя е изключително   отговорена и всяваща респект. Учителят обучава и едновременно с това възпитава. Затова той учи през целия си живот и се старае да бъде на ниво не само  пред учениците си, но  и пред обществото.  За съжаление напоследък престижът на българския учител намалява и това е следствие от неговия социален статус.

3. Какво разбирате под отговорност за стоите ученици?
Отговорността на учителя е голяма. На първо място той трябва да преподава така, че  да гарантира    усвояването на учебния материал, спазвайки образователните  изисквания. Освен това отговаря за паралелките си, ако е класен ръководител. Учителят трябва да  познава учениците си  като индивидуалности, да развива творческите им способности, да решава междуличностните отношения в колектива, да комуникира с родителите.  Отговорностите на учителя все повече нараства, затова смятам, че тази професия изисква любов, всеотдайност и признание!

Мариана Панделиева

Подобни публикации: