Архив

Календар

април 2013
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Бъдете ИдеЯист…

„Идеяист е дума, която няма да намерите в речника.Това е дума, която се отнася за лидерите, които успяват да поведат хората и да им дадат свободата да раждат идеи.“, казва Джак Фостър.

Шефът трябва да провокира другите да раждат идеи и да създаде творческа атмосфера в екипа…

„Лидерът мотивира, управлява командва, води и ръководи. Идеяистът възстановява вярата.Лидерът води. Идеяистът провокира идеи.Накратко казано, идеяистът е на крачка пред лидера, защото той не просто води хората, а им възвръща вярата, че могат сами да водят себе си.”

Как се става идеяист?


01. Помогнете на хората да добият по – добра представа за себе си
„Хората се държат като такива, каквито си мислят, че са. Ако мислят за себе си пораженчески, те вероятно ще се провалят. Ако обаче възприемат себе си като успяващи, те сигурно ще успеят.“
02. Създайте забавна работна среда
Хората, които се забавляват, докато правят нещо, го правят по-добре.“ Възможността да са щастливи ги прави креативни в работата и още нещо забавлението подобно на ентусиазма е заразително и има ефекта на снежната топка. То спомага за добрата работа из цялата организация. „
Всъщност нищо не е по – важно за идеяиста от това да създаде работна среда, където хората идват с удоволствие всеки ден, където царят приятелства и сътрудничество, където всички се захващат с работата с готовност и увереност, където хората харесват колегите си и възприемат себе си като партньори, а не като служители.

Как да помогнете на хората с които работите да повярват в себе си и как да създадете работна атмосфера, която да окуражава тази вяра и да стимулира раждането на повече и по – добри идеи.Бъдете идеяист по свой собствен начин, без да имитирате никой друг. Следвайте собствената си интуиция, а не нечии наставления.

 16 лични неща, които можете да направите…

 01. Следвайте златното правило – Трябва да помогнете на хората да повярват във величието си. Ако искате хората да преливат от творчество и с готовност да атакуват работата си с готовност и желание, отнасяйте се към тях не като към мързеливци а като хора пълни с идеи.

02. „Грижете са за хората, за които работите.

Никой, освен гъските, не следва непознат. И никой, дори и недодяланият човек, не е вдъхновен от резервираността и равнодушието. Ако хората повярват, че сте на тяхна страна, те ще подкрепят действията ви, дори да не са в техен интерес „
03. „Помнете, че хората работят с вас, а не за вас.

Нека хората, с които работите, да искат да ви помогнат, а не да са принудени да го направят.“
04. „Вярвайте във хората, и те ще ви вярват.

Съмнявайте се в тях, и те ще започнат да се съмняват във себе си. Нищо не спомага толкова за провала, колкото съмнението.“ Харесвайте хората и те ще ви харесват.
05. „Приемайте обвиненията, отхвърляйте похвалите.

Колкото по – малко хвалби приемате, толкова по – скромни ще изглеждате в техните очи. Колкото повече заслуги си присвоявате, толкова по – лаком и егоистичен ще си мислят, че сте”
06. „Наемайте само хора, които харесвате

Ако не мислите, че заедно можете да прекосите страната с „Фолксваген бийтъл” не ги наемайте!”
07. Вярвайте им

„Когато хората мислят, че няма да се справят, покажете им, че вие вярвате в успеха им.Доверието ви ще повиши самочувствието ви и те ще вършат работата си по-добре след това.”
08. „Похвалите правят хората по-добри.

Вие самите уморявали ли сте се някога да получавате комплименти? Защо тогава си мислите, че другите се уморяват? Не е вярно, че многото похвали намаляват ефекта. Още по-невярно  , е че похвалите от човек рядко раздаващ похвали и по-ценна от другите”
09. Дайте им свободата да се провалят

Когато се провалят, ги похвалете за положените усилия и за това, че са дръзнали да опитат.
10. Помогнете им да постигнат целите си.

 Поне веднъж годишно питайте хората, с които работите какво искат. Като разберете това, работете заедно с тях, за да осъществите целите и стремежите им.

11. „Никога не лъжете за важните неща!

Когато хората усетят една лъжа, те знаят, че ще последват стотици други…“
12. Покажете ентусиазъм

Ентусиастите създават такова настроение, че всичко изглегжда възможно. Нищо велико не е постигнато без ентусиазъм Емерсън.
13. Помолете ги за помощ

Освен, че ставате техен приятел, искайки им помощ вие им правите комплимент. Естествено че, че искайки помощ или трябва да приемете предложението им или ясно да им покажете, защо точно го отхвърляте. В случай, че не го направите, целият замисъл на молбата за помощ се проваля.
14. Избавете се от думата аз и я заменете с ние

Ние е много по сплотяващо и точно и създава чувство на значимост и отговорност
15. Дръжте се като смахнат

Дръжте се като дете, виждайки ви да се държите така хората около вас ще се престрашат да сторят същото. А докато не го направят, те никога няма да създадат идеите, на които са способни.
16. Забавлявайте се! Отпуснете се! Усмихнете се! Смейте се !

7 организационни неща, които можете да направите :


01. Нека процедурата за искане на разрешение отпадне

Ролята на големия шеф, който взима решения е безсмислена. Никой сам по себе си не е компанията(освен ако не я притежава). Всички заедно изграждат компанията и когато си имат доверие работата върви с невероятна скорост.
02. Направете всекиго собственик.

Измислете как всеки работил поне 8 месеца в компанията, да придобива някаква собственост. По този начин компанията ви ще бъде придвижвана напред
03. Дайте им това от което се нуждаят.

Идеите не могат да бъдат измислени от нищото. Раждането на идеите става по същия начин, както измислянето на нови кулинарни рецепти – чрез смесването по нов начин на съставки, които добре познавате. Хората, с които работите, цял живот са трупали нужните им елементи – обширното, основно познание за живота, хората и събитията. Вие трябва да им предоставите другите съставни части – специфичното, ограничено познание за продуктите, клиентите и конкурентите. Дайте им всичко, което имате. Осигурете им всичко, което поискат.
04. Останете малки

Основната ви задача като идеяисти е да обединявате хората, да създавате у тях приятелски чувства и съпричастност, водещи към върха. Един от начините да постигнете това е не като организирате голяма компания от непознати, а голяма компания състояща се от малки компании.
05. Кажете им всичко за компанията, в която работят

Все пак те са компанията и имат право да знаят цялата истина
06. Премахнете правилата

Позволете им да се обличат както си искат, да определят сами работното време, да подредят и украсят офиса си, както сметнат за добре. Впрочем, върнете се към основната идея, че компанията не е ваша, а всички взето заедно сте компанията, затова заедно трябва да създавате правилата, ако все пак се нуждаете от тях.
07. Плащайте за образованието им!

Подобна политика ще помогне на хората, с които работите, да натрупат повече средства и материали за своите генератори за идеи.

18 стратегически неща, които можете да направите :


01. Не очаквайте само едно решение –
искайте още и още. Покажете, че ви трябват всичките им идеи, а не само тази, която те считат за правилна.
02. Направете така, че работата им да изглежда лесна

Решат ли, че задачата е лесна, те ще се справят лесно с нея. Прилагайте вместо „не знам дали този проблем може да бъде разрешен, но все пак опитайте” фразата „ мисля, че има много решения, сигурен съм, че ще откриете няколко добри”.
03. Не отхвърляйте идеи

Искайте още и още . Тъй като винаги има по-добра идея, те обезателно ще я намерят.
04. Възложете им няколко задачи едновременно

Дайте им други идеи за размисъл, ако те са попаднали в дупка. Хората с които работите не могат да мислят за нещо друго, ако няма за какво.
05. Поискайте повече идеи за по – малко време  

Действието поражда действие, а идеите пораждат идеи!

06. Ако нещо в екипа ви не върви, променете го!

Когато нещо не се развива, не го оставяйте да се задълбочи.
07. Оставете ги да действат сами  

Ако искате да подхранвате вяра в хората в собствените им качества и способности, трябва постоянно да им давате възможност да се убеждават в тях. Когато те се справят добре, това ще повишава не само тяхното, но и вашето самочувствие.
08. Позволете им да го направят по техния начин

Когато сте болни казвате на лекаря какво ви боли, а не терапията и лекарствата от които се нуждаете. По същия начин идеяистите трябва да формулират проблема, а не решението му.
09. Убедете се, че поставеният проблем е точният.  

Има различни въпроси и различни отговори, различни проблеми и различни решения за тях.
10. Оставете ги да блеснат!

Хората обичат да работят там, където знаят, че усилията, трудът им ще бъдат оценени.
11. Не всявайте страх!

 Действа в близкото бъдеще, но не е ефективен в дългосрочен план
12. Изправете нас срещу тях, а не нас срещу нас!

Насочете състезателния дух към истинските конкуренти – другите компании!
13. Бъдете съпричастни с това, което правят другите

Така всеки се чувства като част от случващото се и знае, че мнението му се цени.
14. Имайте общи преживявания

Никога не изпращайте само един човек на конференция или уъркшоп извън компанията. Когато се върнат, нека да разкажат какво се е случило и на тези, които не са присъствали.
15. Търсете начини да превърнете съвместната ви работа в забавна
16. Настоявайте да си вземат отпуск и помнете това включва и вас!
17. Пуснете ги в отпуск, когато те си изберат
18. Грижете се за идеите, а не за ефективността!

Грижете се за това, което се ражда, а не къде, кога как и колко идеи се раждат.

БЪДИ ИДЕЯИСТ – Джак Фостър.

Подобни публикации: