Архив

Календар

април 2013
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Как славата може да създава проблеми, а проблемите да предлагат решения.

Красотата в танца може да бъде видяна на най-различни места. Правилната комбинация е съвкупност от най-различни елементи. Ръководители и танцьори използващи своите най-добри страни, търсещи решения за да отговорят на  предизвикателствата .

Какво прави едно танцувално изпълнение въздействащо. Дали това са красивите движения или пък въздействащата музика, резките промени, изненадата или костюмите на момичетата, нетипичните танцови елементи или нещо друго. Всеки танц си има специфика.

Вчера бях на концерт на Хоуп и имаше такова стълпотворение на хора. Не бях виждал  подобно нещо в Сандански. Да не можеш да влезнеш в залата, блокирани врати и никакъв достъп. Една от причините беше желанието на хората да подкрепят каузата на момичетата и да ги видят в Англия.

Само, че видях и други неща – децата в групите бяха толкова на брой, че в повечето изпълнения запълваха цялата сцена. Имаше моменти, в който дори се сменяха и прибираха в един и същи танц. Дано да е само заради това, че бях на вратата след последния ред, но при толкова участници се губи визуалната красота от танцувалните движения.

Родителите са си платили и са дошли да видят децата си на сцената и Невена изпълнява това тяхно желание. Родителите са дошли да видят децата си и искат да ги видят щастливи, за тях как се представили няма никакво значение.  Там те правят първите си стъпки на сцената, заедно с по-опитните.

Сигурно така се прави за да вдъхнеш увереност и да не откажеш децата още в началото. Видях едно клипче снимано зад сцената,отстрани  и се удивих какъв синхрон имат 6-7 годишни деца и каква увереност имат в себе си. Всичко е заради многото тренировки, индивидуално внимание и натрупания опит.

Само, че се питам какви са нейните възможности да се справи с толкова деца. По приблизителни преценки сигурно вече минават цифрата 180. Новите деца ще бъдат потърпевшите. Затова и в залата нямаше места от роднини и родители на децата.

Сега резултатите са прекалено големи групи, а това не е идеалния вариант. Всяка група над бройката на голямата група/от 10 до 18/ на Хоуп намалява ефективността на въздействието. А в един момент бройката вече почва да пречи.

Още повече в категория Хип-Хоп  и бързината на танците, която се практикува там. Бързината и големия брой деца прави синхрона почти невъзможен. Грешките не се забелязват, но и красотата на синхронните движения също.

Не знам каква е идеята на Невена. Сигурно в тренировките се опитва да отделя най-добрите и ги поставя на предна линия. Сигурно взима всички, защото желае да провери всички и да не изпусне нито един талант. Сигурно танците в събота имаха идеята да привлекат възможно най-голям брой родители, разбрали, че децата им ще се появят на сцената.

The Hopers са най-добри в момента в България в тяхната категория и последния танц на момичетата над 16 години го доказа.  Те могат да правят каквото си поискат на сцената. Само, че предизвикателството от 180 деца няма как да се реши, ако не се създадат повече групи и с тези деца не се занимават повече ръководители. Повече внимание, към всеки, иначе ще страдат всички.

Всъщност може би това не са толкова непримирими неща. Само малка част от тях ще изявят своите истински таланти в танца. Останалите идват за да се забавляват и групата им предоставя тази възможност. Отделянето им според танцувалните им умения им сигурно не е добра идея. Всеки иска да има своя принос , дори танцувайки на последния ред. Това обединява и създава общата история и идея.

Миналата седмица бях и на концерт на Жасмин и бях приятно изненадан. Въпреки проблемите с техния ръководител, те следват правилна стратегия – използват балета и неговите елементи и се насочват успешно в тази ниша. Вземете мелодична твърда музика и балет и ще получите чудесна комбинация.

Продължават с използването на разнообразни елементи от класически танци на народите по света. Това сигурно си има своите почитатели. Младите предпочитат бързите танци, но на концертите идват и по-възрастни хора, родители и те са насочени към тях.

Свободата на децата и участието им при създаване на някои от танците е сред успешните им попадения. Залагат на въздействието на музиката и бавните и красиво изпълнени движения. Съобразяват се с възможностите на децата  и премахват излишната усложненост на танца.

Броят на децата в групите е по-близо до оптималния. Може би, защото сега всички искат да са в The Hopers. Жасмин се учат от другите и не се притесняват да използват добрите им попадения.Предимството да живееш в града с най-добрата танцувална школа в България също помага.

Така, че славата може да създава проблеми, а проблемите да предлагат решения.При едните славата създава проблеми с организацията, а при другите проблемите създават креативност и движение във вярната посока.

Работата на групите както в положителна посока, може много лесно да преминава границите с няколко предизвикателни танца. Влиянието на големите момичета върху децата като модел на поведение е огромен, трябва много да се внимава в това отношение. И затова и ръководителите са толкова важни.

Всичко се прави в името на децата. Спорт, комуникация, работа в екип, сплотяване на колектив, преодоляване на егоизма. Тези групи заемат особено място в живота на децата и им въздействат наравно с училището, дори повече от телевизията и родителите.

Традицията в Сандански  в танците ще дава плодове и в бъдеще. За всеки има място под слънцето. Всеки състав показва красотата на танците от своя си ъгъл.  Радвам се, че непримиримите различия вече са преминали и любовта към танца е единственото важно нещо за тези момичета.

Подобни публикации: