Архив

Календар

април 2013
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Силата на навиците…част 2

Или как се променят организации и създават движения…

Когато става въпрос за близък човек, възмущението надделява над инертността. Навиците имат една обща характеристика – разпространяват се посредством слабите социални връзки и набират сила посредством очакванията на общността.

Сам по себе си социалния натиск не е достатъчен за да поддържа едно обществено движение. Но когато се комбинират силните връзки на приятелствата със слабите връзки на по-далечните познанства се получава невероятен прилив на енергия.

За да може една идея да просъществува извън една общност тя трябва да може да се самоподхранва, а това означава да се възпитат нови навици. Обществените идеи се основават на общи модели на поведение, започват като навици за създаване и поддържане на приятелства и прерастват в навици, споделяни от цели общности.

Хората ходят на тези сбирки за да станат свидетели как другите се справят със ситуацията. Когато човек започва да гледа на себе си като част от мащабно социално движение след време вярата се превръща в реалност.

Движенията се възползват от социалните навици на хората.Вие сте част едновременно от множество хора и част от малка група близки приятели, която ви помага да се съсредоточите в своята вяра.Задържането в групата зависи от емоционални фактори. За да се припознаете навик трябва да прилича на вече познат ви.

 По време на сътресения организациите стават податливи на моделиране, създават условия за възлагане на конкретни отговорности и постигане на справедлив баланс . За ефективно управление балансирането и примирието не е достатъчно, трябва да се знае кой командва парада. В критични ситуации са нужни и ясни инструкции как да се държат организациите, автоматизирани до безкрайност.

Движенията възникват благодарение на навиците да се поддържат тесни връзки с приятелите, разрастват се заради навиците за живот в общност и слабите връзки там и устояват, създавайки нови навици, пораждащи чувство на идентичност и принадлежност.

Подобни публикации: