Архив

Календар

април 2013
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Тайните на властта.

С властта се злоупотребява не нарочно, а поради липса на самочувствие. Властта е невидима и се разпознава само по ефектите от нея. За разлика от насилието човек може да упражнява власт, без да го съзнава. Малцина са тези, които осъзнават пълния размер на своето влияние върху другите. В момента, в който използвате сила за да се убедите във властта си, вече сте я загубили.

Най-бързо ще се сдобиеш с власт, ако се възползваш от вече наличните структури. Човек по природа е стадно животно  и е склонен да се подчинява. Това, което винаги е било, заляга в основите на всички последвали оценки, без да се подлага на съмнение. Мнението на висшестоящите се поставя над собственото, като всичко започва в детството.

Властта черпи най-голямата си сила от факта, че хората се боят от промените и ще се подчинят на всеки, който ще им обещае, че ще ги избегнат. Никой не е застрахован срещу илюзията на страха, на думите, на изкупителната жертва, на подаръците с вашите пари. Надеждата за промени блокира желанието за протести, дайте им надежда.

Хората се подчиняват на онзи, в чието лице виждат спасител-Дори когато решаваш проблемите, които сам си създал.Властта създава чувството за сигурност и поражда усещането, че поема отговорност за техните решения.Залагай на леността и склонността да се бяга от промените.

Властта променя целия ви живот и начина ,по който ви възприемат, но няма никаква стойност без онези хора, които разпространяват вестта за нея. Властта и отговорността са неделими, а подчинените защитават позицията вместо него-

Който създава движение, той контролира ситуацията .Създавай движение и го поддържай. Група, която стои на място няма нужда от водач. Определящия правилата, има право да реши кой ги нарушава. Ако промените рязко движението ще изпаднете в застой, затова уцелвайте ритъма и го дефинирайте ясно.

Печелиш и губиш властта чрез комуникация, общувай ясно на техния език за да те следват. Използвайте указания, похвали.

Уважавай и приемай враговете си – отнасяй се към тях с внимание и добронамереност, обезоръжавай ги, като ги приобщаваш към своята група, създавай усещане за солидарност и чувство, че си част от общата цел и общия успех. Властта е умение да обединиш отделните хора в група, която да водиш и контролираш. Създайте предпоставки за наплив от желаещи да се присъединят, създайте чувство, че са важни и се държи на тях.. Ефикасността се дължи на обединената сила на групата, която се стреми към обща цел.

Преди да се впуснете в нещо, трябва да сте наясно как ще се измъкнете от ситуацията. Не действай подтикван от емоции и суетност. Когато нещо се обърка , изкупителна жертва са властниците, не виновниците, затова се вслушвайте в критиците си.

Властта рухва за миг. Съблюдавай мярката и ще преминеш над пропастта. Целта е промяната, моралът се ражда само чрез власт, а подчинените искат да гледат с уважение на властимащия. Те се подчиняват, защото това им дава сигурност и стабилност.

Използвай властта само за целта за която ти е дадена. Ръководенето изисква цялото внимание.Най-лошото решение е да не се вземе никакво решение .Задачата на ръководителите е постоянно да се дават указания. Избягвайте конфронтацията, защото тя повишава готовността за отпор.

Който стои най-горе е пред очите на всички. Думите и критериите за закон за подчинените. Който се поставя най-долу само за да се хване за стълбицата си остава долу. Истинската власт не е спътник, тя е част от самите вас. Трайната власт трябва да има лице. Неуязвим е само онзи, който с позитивизъм и респект кара хората да пожелаят да остане там където е на върха.

Тайните на властта –Бернхард Мьостъл

 

Подобни публикации: