Архив

Календар

април 2013
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Учителите и развитието на талантите.

Сандански има образователна система, която непрекъснато се появява по върховете на олимпиадите в областта. Направих този извод тази година, но резултатите важат и за предишната, сигурно ги има и в по-ранни периоди.

Как се получава това, каква е причината ? Според мен основната причина са учителите, които отдават всичките си сили, време и умения в търсенето и развиването на талантите на децата.

А талантите може никога да не се развият или да не се разкрият, ако липсва подходящата среда в училище, ако ги няма тези преподаватели ентусиасти, променящи децата напук на всичко.

Те са тези, които успяват да вдъхнат вяра, да развият желание и да изградят основата в децата. Останалото вече е въпрос на навик, положителни мисли и непрекъсната подкрепа.  Заразително е да попаднеш в подобна атмосфера и в подобна среда.

Те са последните мокихани, защото го правят заради самите деца, въпреки проблемите, с които се сблъскват. Правят го и непрекъснато си задават въпросът дали си струва да продължават. Много неща се опитват да ги откажат- държавата, общините, родителите, заплатите, инспекторатите, ограниченията и остарелите образователни системи.

Тези учители получават своето удовлетворение когато виждат резултатите, когато  виждат радостта на децата, когато получават уважението и благодарностите на техните родители. Може да е идеалистично, но тях винаги ще ги има, защото това, което получават в замяна им носи огромно удовлетворение.

Подобни публикации: