Архив

Календар

май 2013
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

УСПЕХ -2012-2013 продължението…

Проект УСПЕХ почти приключи своя втори сезон в учебната 2012-2013 година. Отново 17 клуба и над 240 деца преминаха през тях. Образно казано, всеки трети ученик в ЗПГ взимаше  участие в тях.

Миналата година отправих доста похвали за организацията и за почти намерения баланс между документация и организация, доста успешно начало се получи. И както всяко нещо под властта на бюрокрацията и тук нещата не продължиха и не се промениха в положителна посока.

Непрекъснатите промени и нови изисквания не са добър признак. Забавените средства спираха дейността на клубовете и я забавиха с месеци. Въвеждането на неща от учебния процес не е добра идея, прекаления контрол също.Свободата е много важен критерий и насилието над учениците и тормоза им не е в наш интерес. Документалния терор може да откаже и учителите направили си труда и вложили усилия в тази насока.

И все пак работата на клубовете беше интересна и носеше удовлетворение както на учениците, така и на учителите. Имаше дейности продължили работата си от миналата година. Те успешно се насочиха към практическите дейности, натрупали опит от миналата година.

Като клуб „Зелена енергия” създал макет на своята представа на екологична къща на бъдещето или като клубовете на предприемачите разработили друг макет с карта на бизнес организациите в Сандански. Те посетиха и панаира в Пловдив и се запознаха с дейността му.

Новите клубове по карвинг и кетаринг ги последваха и всяка седмица създаваха свои произведения на изкуството като дизайн и украса на празничните маси и продуктите върху тях.

Продължиха дейността си и спортните клубове – освен феновете на играта футбол, зарибяваща предимно 12 класници и запълваща свободното им време. През тази година към УСПЕХ преминаха и стрелковия ни клуб и клуб за народни танци и традиции „ Леб и вино” .

И двата клуба бяха доста активни – организираха областни и международни състезания и прояви. Пътуваха и изследваха загубените автентични традиции по селата и ги популяризираха по празниците.

Имахме си и екоклуб, който направи изследване на резерватите в региона, посети някои от екопътеките и направиха табели за една от тях. Тук се получи една добра симбиоза и интеграция на деца от различни етноси, което е допълнителен успех за тях.

Остана и клубът за готвене, в който също имаше доста желаещи, и също се получи синтез на участници от различни етноси и от паралелки различни от професия Готвач.

Фотографите също преминаха към УСПЕХ и направиха хиляди снимки в парка на града . През зимните месеци разучиха някои програми за създаване на колажи и за обработка на видео. Снимаха и на други места като Пловдив, Благоевград  и София.

Най-успешната ни дейност от миналата година – театрална група Тийнкомеди, вече по УСПЕХ, беше заразително активна и тази година. С подобрения вариант на СТОП се поставиха 3 постановки в Сандански, Благоевград и Гоце Делчев. Една от мащабните инициативи с всякакви декори, озвучаване  и изработен друг инвентар. Те бяха и основните организатори на Свети Валентин с нетрадиционните си идеи.

Имахме си го и клубът за компютърни игри , продължи и клуб Критическо мислене, както и този, който се занимаваше с решаване на листовки и управление на МПС.  В последния правилно се насочиха към нетрадиционни специалности като икономистите, където имаше по-голям интерес и желание.

Накрая ще посоча и новия клуб по Испански език, където в началото имаше голям интерес, но след това поради невъзможност да го посещават и участието в други дейности се отказаха част от децата. И все пак най-упоритите останаха до края и продължават . Клубът беше изработил чудесни плакати и покани за представителната си изява.

От опита с един друг проект смятам, че може би дейностите трябва да са по-интегрирани и да се включват в общи инициативи. ДА имат обща идея и цел, като в начинанието се използват талантите на всеки един клуб. Така ще се запази интереса на децата, защото и той с наближаването на топлите месеци спадаше. Определено е нужна обща рамка за проекта, нещо като единна компания с различни отдели, с общо ръководство и път.

УСПЕХ е успешен формат, въпреки опитите на бюрокрацията да откаже участниците в него. Няколко учители в проекта споделиха , че са на границата и следващата година дълбоко ще се замислят дали да продължат с изявите си. Още малко излишна документация,завишен контрол и липса на пари, и сигурно и това ще се получи.Това ще бъде жалко за децата и ощетените ще бъдат само те.

Подобни публикации: