Архив

Календар

юни 2013
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Как да насърчим и развием добрите идеи.

Инстинктът играе много по-важна роля от рационалния анализ при вземане на творчески решения. Той дава на индивида една невероятна способност подсъзнателно да открива онези характерни черти на обекта, които другите обикновено подминават и приемат като страничен и напълно безполезен шум.

Вдъхновението за нови идеи се ражда на наличието и взаимодействието на  три основни влияния – спешен или натрапчив проблем, перспективата около него е породена от определен брой формиращи влияния, уникални за всеки индивид и всичко се развива в удобна и подканяща среда за подходящото размишление.

Творчеството и адаптивността се раждат от напрежение, страсти и конфликти. Спорът не само ни настройва на творческа вълна, но и придава завършеност на поведението ни, тласкайки ни напред.

Използвайки свободното си време и пространство, отделните индивиди се отдават на спокоен творчески размисъл и успяват да насочат вниманието си към неща, които подсъзнателно възприемат като пресиращи и спешни.

Веднъж убедени, че са в състояние да произвеждат оригинални мисли, индивидите трябва да създадат и условията за тяхното възникване. Искрата, която възпламенява този процес,  често се появява в неработна обстановка, или пък там, където неотложните или рутинни отговорности нямат разсейващ ефект.

Това върху, което хората решават да фокусират вниманието си, зависи само от тях. Начинът, по който го правят, често се нуждае от фина настройка. Работата е там, че мозъкът обработва непрекъснато осъзнатата от индивида информация – не само когато сънува и спи, но и когато е буден. С това се обяснява специфичното АХА- усещане, когато съзнанието научава нещо, което подсъзнанието вече знае.

Най-добрата стратегия за подпомагане на този процес е  съзнателното прехвърляне на проблема навътре в съзнанието, където го оставяме да се рее свободно. Това може да стане при изпълнение на всекидневните задачи, изискващи малко или никакво напрежение, така и в онези момент, в които умът умишлено се изключва и мислите се реят свободно без никакви  конкретни ангажименти.

Това пространство за мислене е абсолютно лично, за да може умът подсъзнателно да свързва присъствието си там с онова замечтано или полусънно състояние, което води до внезапни прозрения или умствени проблясъци. Дали ще спортуваме или ще се излежаваме и слушаме релаксираща музика зависи само от влиянието им върху вашата настройка.

Човешката перспектива се формира с помощта на калейдоскоп от различни влияния / опит в миналото, лични интереси, важни контакти и взаимоотношения/ , които предлагат прозренията, аналогиите, метафорите, позволяващи индивидуален поглед към общите проблеми. Точно в хода на своята дейност, развлечения или странични професионални интереси ни дават възможност да погледнем на ситуацията от различен ъгъл.

За да се реализира дадена идея, трябва да бъде направено съответното предложение, в което да се обяснява ползата от нейното прилагане. В предложението освен характерните особености на идеята, потенциалните ползи, оборудване, ресурси, анализ на сроковете и етапите на нейната реализация трябва да се опишат и действията, необходими за първоначалния тласък и последващата реализация.

Използвайте като източници на творчество консултанти, учени и други, които могат да действат като посредници и като сплотяващ елемент, да се ангажират във взаимноизгодни отношения или могат да предложат насочена навън перспектива.

Въпросите са следните – кой ще играе ролята на вдъхновител и авторитет, кой ще е спонсор, каква специализирана помощ е нужна.Някой трябва да прояви нова отправна точка и да запали искрата, някой трябва да насърчи тази нова идея и да я подкрепи, някой трябва да направи идеята реална и изпълнима, някой трябва да разпространи добрата идея и да я направи широко известна, отнякъде трябва да дойде специализирана външна помощ.

Организирайте творчески екипи за управление на проекти, които действат в рамките на фиксиран срок.  Използвайте съвместните творчески обсъждания както трябва – без цензура, без присъди. Направете така, че ръководителите на проекти да уважават възгледите и идеите на всички членове на екипа.

Използвайте разнообразието като творчески ресурс, мотивирайте хората като им давате пространство и гъвкавост, увеличете шанса за случайни срещи между различните отдели, подразделения и участници. Използването на необичайни организационни форми окуражава нестандартното мислене.

Как се реализират добрите идеи – Скот Белски.

Подобни публикации: