Архив

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Бумеранг -Лудостта на народите

Как става така, че лудост обхваща цели народи ? Как те започват да действат ирационално и никой не успява да прогледне зад булото на глупостта ? Дали алчността и парите изключват онази разумна и логично мислеща част в мозъците ни.

Психология на тълпата – веднъж преминала определена граница манията става неуправляема и ненормалното става нормално. Видяната абсурдност се преобразува в адекватно действие.Там, където всички вярват, че са прави и никой не греши.

Възможно ли е цели държави да потъват заради страстта на мнозина. Има или такова понятие като колективна глупост и народите имат различни реакции в една и съща ситуация. Лудите се налудуват, а скромните се затварят след това в черупките си и стоически търпят последствията.

Живеем в свят, където всякакви граници и правила падат пред изкушенията на виртуалните пари. Свят, където думичката морал престава да действа. Планета залята и пробивана непрекъснато и навсякъде от изкушенията.

Система, позволяваща лесен достъп до пари на хора нямащи никаква представа какво да правят с тях. Лесни пари, изхарчени по лесен начин. Изпити и изядени, загробени и превърнати в бетон и стомана. Активи, виртуални или не със стойност кръгла нула.

Правителства и политици преминали чертата на почтеността и нямащи сили да се върнат назад. Народи усетили сладостта на удоволствието от тези пари и затварящи очи пред безобразията на своите управници.

Демокрации с правила , които погубват държавите си. Хора, гледащи собствените си частни интереси, изнудващи своите институции. Все повече пари в техни ръце и все по-малко солидарност. Изчезваща държава и изчезващи закони. Добре дошли в джунглата на 21 век.

Свят, в който поразиите се правят от малцината луди, а след това се плащат от всички. Свят, в който ако играеш по правилата има опасност да те търкулнат в ямата, а ти до последно да не си разбрал за това. Място, в което всеки копнее за все повече и повече.

 Свят на парите и лудото им печатане, един задлъжнял свят, който е на границата на фалита. Един свят на банки, правещи виртуални пари. Банки, на които след време няма да има кой да плати. Рестарта наближава, оглеждайте се внимателно…

Бумеранг – Майкъл Луис

Подобни публикации: