Архив

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Как да управляваме

 

Можете да откриете хора, които са едновременно и умни, и приятни не са непременно най-добрите и успешни мениджъри.Политическите умения са тази вещина, от която се нуждаете, за да накарате нещата да се получат в една организация. Това е знание за придобиването и използването на власт и ресурси.

Най-очевидния източник на власт е старшинството. Но източници на власт са и парите, информацията, уменията, потребителите, достъпът, разрешителните и дефицитът на ресурси. Освен личната власт е важна и връзката с хора с достъп до власт.

Властта може да се търси в центъра или в покрайнините.Работете за нея, изградете претенции за нея като започнете нещо, поемете инициатива, промените нещо, постигнете нещо изключително.Разберете как може да бъдете ценен и придобийте съответните способности и възможности за да бъдете ценен.

Фокусирайте се върху моментите на истината и тогава намирайте решения, подкрепяйте действието, бъдете професионалисти. Поискайте работата или просто започнете да работите по проекта, поемете воденето на документацията и контрола върху нея.

Изградете мрежа на властта, или коалиция за действие. Нещата се решават с преговори и с подкрепа вън, така и вътре в организацията. Има хора с неограничена власт, има други, които държат вратите към властта, има хора с умения и ресурси, хора с права.

Работете пред първия изстрел  и подберете правилния проблем, екип, развитие и кръстник. Правилния дневен ред е много важен. Използвайте едновременно официални и неофициални методи.

Имайте визия – задайте посоката,  посочете къде искате да отидете , поставете нужна и достижима цел, спечелете лесни начални победи и покажете, че всеки е ценен и важен. Комуникирайте с екипа като цяло и с всеки един член.

Изградете поетапно обвързване с промяната. Създавайте чувство за дълг след като са започнали. Създавайте напрежение, но не до степен на пречупване. Признавайте и подкрепяйте правилните поведения и изпълнения.

Определете очакванията рано. Показвайте това, за което си заслужава да се борят, практическото значение на нещата, които вършат. Създавайте усещане за права, контрол, отговорност.

Всяка промяна създава противодействие . Използвайте срещу него бездействието, забавянето, обсъждането и сделката срещу него. Ефективната промяна се свързва с промяна на това, което правят/роли, отговорности, описания на работата/, начинът по, който го правят/умения/, промяна в начина на оценяване, възнаграждение.

Започнете от края, вижте желания за себе си резултат и за другите и след това опростява въпросите чрез фокусиране върху края. Установява ясни очаквания за това, което може да бъде постигнато, докога да бъде постигнато и поема отговорност за това.

Фокусира се върху приложими решения, изгражда онова, което ще ги заинтересува и ги подкрепя по време на процеса. Демонстрира истински интерес и слуша интерес, разбира дневния ред на другите, изгражда коалиции в подкрепа на действията като подравнява различните планове вътре в организацията.

Помага на хората да открият какво действа при тях, установява ясни и последователни очаквания, не делегира вината, потушава конфликти, разпознава кои битки е ценно да се водят и избягва ненужните, движи се от проблемите към решението и действието.

Активно издирва и се заема с подходящите възможности, знае къде лежи властта, търси позиции,, фокусира се върху съдействието, намира позитивни алтернативи, използва умни въпроси.

Ясен фокус върху изграждането и поддържането на политическа коалиция в подкрепа на промяната, фокусира се върху предимствата, върху хората, а не върху проблемите и проектите.

Ясна визия за това кое е важно, какво трябва да се промени и как да се промени. Направлява индивидите през болката и емоциите на промяната. Съзнава какво го мотивира и как да въздейства на останалите и се приспособява добре към различни ситуации и хора.

 Как да управляваме – Джо Оуен.

Подобни публикации: