Архив

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Решаване на проблеми.

Решаването на проблем става ефективно, ако се съсредоточим върху разпознаването на проблема, фокусираме се върху причините, а не върху симптомите и определим приоритетите.Няма лесни и кратки пътища, трябва да се задават много отворени въпроси и много пъти да се споменава думичката ЗАЩО. И постоянно да се разсъждава важно ли е или само спешно.

Хората искат да се освободят от страха, стремейки се към нещо, но по пътя се срещат с двете бариери на риска и бездействието. Всички искат да изглеждат добре и да успяват. И ако вашата идея не може да им помогне в техните планове, то нямате шанс. Трябва да знаете какво искат хората. Вашата идея може да изглежда страхотно, но на другите може да им изглежда само като повече работа.

Покажете, че сте загрижени – изслушвайте, задавайте въпроси, помагайте, бъдете честен и не премълчавайте неудобните истини, работете с хората, уважавайте различните стилове на работа.

Трябва да улесните хората при възприемане на вашата идея. Покажете как тя ще улесни постигането на техните цели, като демонстрирате и един коренно различен сценарий – как противоположната идея ще отнеме огромно количество време или ще доведе до загуба на възможности. Направете така, че да им е трудно да кажат НЕ.

Всичко започва с логическия елемент – ползи, рискове, време , ресурси, стил на работа. След това се включва емоционално, социалния елемент – удобно време, закотвяне на темата и изграждане на доверие. Важно е да се уверите, че другите хора са готови да говорят по вашата тема.

За да направите проблема завладяващ, трябва да покажете, че той е важен, спешен и че другия човек има важна роля, която трябва да изиграе. Докато слушате, може да си изясните как да подхвърлите своята идея, така, че тя да натисне правилните бутони и да избегне червените флагчета.

Когато човек се е съгласил едновременно с  проблема и изгодите от намиране на решение, те вече са готови да ви помагат да откриете общ път. Осигурете просто и кратко обяснение на идеята с ясно разпределение на отговорностите.

Необходимо е създаването на атмосфера благоприятна за решаване на проблема, а не за генериране на нови проблеми. Предварително отговорете на най-големите им безпокойства и сътворете алтернативно или действено приключване на срещата за да обясните точно каква искате да е следващата стъпка.

Треньорството е помагане на другия сама да открие отговорите за себе си чрез подходящите открити въпроси и представяне на различни перспективи. Треньорът помага на всеки човек да открие какво върши работа при него, а не казва какво да се прави.

Той им помага да разберат проблема, да си разяснят и възприемат общ поглед върху нещата. След това ги кара да поемат отговорност и контрол като избират от няколко възможни опции. Всички опции съдържат неща, които могат да контролират и неща, върху които могат да въздействат. Когато сами избират пътя те са и по ангажирани.

Накрая нещата се привеждат в действие и сте се убедили, че имат отговори на въпросите за бариерите и препятствията и знаят какви са следващите стъпки. Въпросите са дори по-важни от отговорите и трябва да са добре изяснени преди да предложите отговор.

Може да делегирате за да накарате другите да вършат нещата. Само трябва да има яснота относно очаквания резултат, сроковете, причините за делегиране и междинните цели. И бъдете гъвкави в средствата. Бъдете готови да тренирате, следете развитието и признавайте заслугите.

 Създавайте конструктивна обратна връзка и винаги спечелете мир и разбирателство преди да правите предложения. Бъдете конкретни и се съсредоточете върху поведението, не върху човека.

Правете го правилно от първия път, всеки път, за да не се налага да губите време след това в поправянето му. Повечето неща може да ги свършите веднага, да ги делегирате или да ги прехвърлите за подходящото време. Раздробете задачата на малки и лесни стъпки и се захванете веднага се нещата, които можете да контролирате и да направите.

Задавайте си въпроси в положителна перспектива – какво е доброто на ситуацията, какво може да се подобри, има или възможности за мен, мога ли да създам приятели като им помогна да постигнат целите си. Концентрирайте се върху възможното, върху резултатите и решенията, върху действията. Ранните победи дават увереност.

Как да управляваме -Джо Оуен

Подобни публикации: