Архив

Календар

юли 2013
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Учебна компания в производствената практика.

 Провокираха ме да помисля върху собствената си идея, защото казаха, че не е възможно. Нямало как да стане, било прекалено сложно. Сигурно така изглежда и изисква доста усилия за да се реализира.

 Само, че със сигурност е по-добрия вариант е училището да се захване с реализацията на тази практика, отколкото да разчита на благоразположението на незаинтересовани работодатели.

Напълно съм съгласен, че създаването на една учебна компания изисква наличието на най-различни отдели във фирмата като маркетинг и реклама, счетоводство, администрация. И като говорим за производствена практика на туристическа паралелка винаги свързваме начинанието с хотели и обслужващ персонал.

Но защо  да не направим учебната компания от ученици от различните професии – Икономист, Туризъм. Всеки ще е експерт в своето направление и ще отговаря за своята област. Като едните ще се учат от другите и взаимно ще обогатяват знанията си.

Първото нещо, което ми идва в главата е туристическа агенция. Да не би тези агенции да притежават някакви материални активи. Най-ценния актив в тях са връзките и познанствата със съответните представители на автобусни компании, връзки с хотелски вериги. Те вършат цялостна услуга и спестяват времето на хората.

Така сега си представете нашата учебна компания, която организира екскурзии за нашите ученици през ваканциите. Представете си цялостния продукт, който са създали и сега го реализират на практика. Рекламирали са си услугата, намерили са си клиентите.

Влезнали са в ролята на екскурзоводи, грижат се за настаняването в хотелите, с които преди това са уговорили условията, отстъпките за групи и цените, намерили са автобусен превоз.

В тази учебна компания е нужна само една регистрация на туристическа фирма, другия вариант е да се сключи договор с вече налична агенция, с условието да има голяма автономност в решенията.

Тук учениците ще се превърнат едновременно в участници в тази екскурзия и в нейни активни реализатори. Ще я направят по-начина, който те си представят, както младите хора биха искали. И ще се забавляват с техните клиенти през цялото време.

Настаняването в хотелска версия, също може да се осъществи. Училището предлага настаняване в общежитието, училището има бунгала в туристическата зона на Сандански. Дори за целта може да се наеме някаква вила и да се плаща наем , когато се наложи да се използва .

Представям си като една евтина хостел услуга с допълнителни забавления и развлечения, които ще предлага фирмата. И тук отново влизат в действие всички отдели на фирмата по рекламиране и набиране на клиенти за услугата.

Идеята е да се предложи нещо различно. Дали ще е посещение около БИФ фестивала със специални и уникални взаимодействия с организаторите. Бонуси като вечер с участниците във фестивала  са интересна идея.

Или специалното предложение ще е преходи в Пирин и в другите близки планини със забавни вечери с най-различни програми. Важен е цялостния продукт. Когато правят подобни неща учениците няма и да се сетят, че това е част от училището.

Има и други варианти, в които фирмата ще търси клиенти за хотелите в интернет, като ще ги зарибява с допълнителните услуги, които ще предлага като например танцова ваканция – една седмица при националните шампиони на България по хип-хоп и специални уроци в тяхната школа.

Или нестандартни услуги като бране на лозе и грижа за пони. Нали това беше идеята. Селския туризъм може да се пренесе до най-затънтените и изоставени селца около Сандански с екскурзовод и разказването на интересни истории.

Само трябва да се седне и на основата на този модел – създаване на цялостен продукт да се измисли какво ще прави учебната компания. Младите хора мислят нестандартно и всичко различно от масовите предложения ще е добре дошло.

Трудно начинание да, но вместо досегашния вариант, в който нещата стават насила, дори и да не успеят напълно като начинания, ще бъде ценен опит и полезна практика. Финансовото обезпечаване от началния капитал на всеки акционер, техническите ресурси на училището би трябвало да са достатъчни за начално стартиране на начинанието.

И като модел може да се надгражда и във фирмата да участват ученици от 10, 11 и 12 клас от различните специалности, като по-големите ще предават опита си на по-малките. Като всеки получава длъжност в отдел, за който са изучавали най-много предмети през годината. Понеже има доста ученици ще има поне 3 реално действащи компании започващи в началото на годината в 10 клас и продължаващи до 12 клас.

Подобни публикации: