Архив

Календар

август 2013
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Екскурзиите се множат…

Екскурзиите се множат и вече се предлагат всякакви варианти. До какви ли не дестинации. Всичко се продава и може да бъде купено. Нужни са ти само финикийски знаци, банкова сметка и малка разходка в интернет.

Разни фирми с разни оферти. С техните малки уловки. Туризмът се е превърнал в световна индустрия. Всичко е аутсорсинг. С една интернет страница може да влезнеш в бизнеса. Успееш ли да привлечеш заветната бройка туристи вече си направил сделката.

Автоматизацията е пълна – с няколко обаждания и е-mail и вече си резервирал стаи в хотелите, наел си автобусен превозвач и си взел намаление за групово посещение на забележителности.

Всеки се опитва да спечели – автобусните шофьори предлагат вода и бира на двойни цени. Туристическите агенции избират хотели в околностите на градовете или ги заобикалят за да имат вариант за следваща дестинация.

Екскурзоводи използват аудиогидове. Замъци и дворци не допускат свободни посещения и организирано развеждат под строй на всеки 5 минути поредната група. Записи на всякакви езици и служители натискащи копчета в поредната стая.

Всичко е бизнес. Вече всяка разходка в музей завършва с магазин за сувенири. Обслужващата сфера от каляски, лодки, гондоли довършва веригата. Тя е всичко и успееш ли да станеш част от нея си гарантираш и част от разпределената печалба.

Само дето там някъде на някой няма да му излезе сметката. Огромният избор прави замяната драстично лесна и проста. Няма ли отношение, няма ли вкарани емоции няма следващ избор. Следва нова туристическа агенция и изпуснати възможности.

А е толкова лесно да дадеш повече отколкото си обещал. Да предложиш нещо, което го няма в офертата. Да покажеш лично отношение и желание да помогнеш. Да извадиш допълнителна информация и да улесниш туриста. Ще изгубиш варианти за следващи екскурзии, но ще спечелиш верни клиенти.

Подобни публикации: