Архив

Календар

август 2013
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Пътуването започва

Пътуването започва. В един момент се впускаме в неизвестното. Тръгваме нанякъде. Търсим нещо. Или бягаме от нещо. Няма значение – накрая винаги разбираме, че няма разлика.

Подготвяме се старателно. Премисляли сме нещата хиляди пъти. Имаме план. В началото си мислим, че сме на прав път. Надъхани сме да успеем в начинанието. Докато след време изненадващо или не сривът идва. Плановете отиват по дяволите. Изправяме се пред бездната на неизвестността.

Пред нас стои ров. От двете ни страни пропасти. Страховете изпълзяват и превземат мислите ни. Тогава решаваме, че сме силни и ще се справим сами. Бягаме и се крием. За да разберем, че там е още по-страшно.

Свикваме. Свикваме със страховете си. Вече не ни изглеждат като страхове. Успяваме да създадем отново зоната си на комфорт. Там е безопасно. Чувстваме се страхотно. На ново място и в нова ситуация сме и сме победили .

Но всичко е временно. Няма съвършени времена и всичко е сбор от безброй несъвършени периоди. Трупаме си тези наши несъвършени изненади. Борим се с тях. Преодоляваме ги. Отново и отново.

Докато се изправим пред най-голямата ни битка. Пред най-страшната ни среща. С онази друга част от нас. Винаги има такава. Тези две страни се стремят да бягат от тези срещи. Тези две страни изобщо не се познават.

Доброто и лошото в нас. Душата ни е непълна, докато тази среща не се състои. Няма как да се възроди спокойствието, докато двете не сключат мир. Няма как това да стане без битка. Няма как да не излезем зад здравословните бариери.

От тази среща боли. И бягството е за предпочитане. Бягаш и търпиш. Търпиш и бягаш. Живота се завръща непрекъснато с болката в ръцете си и няма измъкване. Няма измъкване и това продължава до безкрая.

Докато не дойде време за срещата. С тази част от нас, която бяга от условностите и не се съобразява с правилата. В нея се крие силата. Само тя ни превръща в нов човек.

Само трябва да отвориш вратата. И да направиш първата стъпка.Момента на избор. Страшната болка на избора. Болката те кара да решиш и продължиш напред.

 размисли предизвикани от една книга – Кафка на плажа – Харуки Мураками

Подобни публикации: