Архив

Календар

септември 2013
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Пушки, вируси и стомана

Или защо богатите са богати, а бедните бедни

За да си в отбора на печелившите трябва да си се родил на подходящото място. Или да си се домъкнал до там по някакъв начин. Достатъчно предимство за да си в първите редици от както свят светува

Наистина ли там е обетованата земя. Правилната комбинация на животински и растителни видове. Подходящи за опитомяване и култивиране. Повече храна, повече хора, излишъци,появата на специалисти и неравенство.

Имало едно време събирачи и ловци, които си живеели блажено и си нямали проблеми. Но започнали да се събират заедно и всичко се променило. Работили за себе си, но плодородния полумесец променил всичко.

Реколти, пшеница, кози, свине. В един момент се оказало по изгодно да спреш на едно място и да станеш земеделец. Появили се всякакви допълнителни неща, улесняващи този процес. Тогава някой разбрал, че ако стане специалист и създава тези неща ще може да ги разменя срещу храна. Започнали да създават сигурност и правила.

Нещата се усложнявали и някой трябвало да разрешава възникващите проблеми. Хората решили да предоставят правото на вождове, като се ангажирали да му предоставят определен процент от храната.

С течение на времето вождовете искали все по-голям процент за себе си и използвали други хора да им бранят придобитото. Излишната храна и време позволявали създаването на все по-сложна организация. Появили се държавите и започнали войните.

По-силните се разправяли с по-слабите. Държавите възникнали заради появата на земеделието започнали да изличават от лицето на земята по-слабите народи, изостанали в развитието си. Развиващ технологии или си обречен.

Онези от плодородния полумесец след силния начален тласък измислили доста други неща и технологии. На другите континенти географското положение и особености не позволили същото развитие. Недостатъчните култивирани растителни и опитомени животински видове предизвикали изоставане.

Така пушките, вирусите и стоманата победоносно шествали по-всички континенти. Без милост, прост дарвинизъм, под миловидното оправдание на религията. Оръжията побеждават, вирусите разчистват терена. Зловещ късмет да си родил на неподходящото място и да си нямал подходящите съседи.

Историята си играе лоши шегички с различните нации. И предимствата им в следващия момент се превръща в недостатък. Прекалено много власт и централизъм и новите технологии не се приемат. Разпръснати малки конкуренти плюс технологии и нещата се променят.

Разпръсната власт и в резултат взаимен контрол. Подходящи институции и благоприятно развитие. Различни реакции на еднакви ситуации и развитие в различна посока. Малки разлики, които се умножават с времето.

Успех предизвикан от новите технологии. Технологии въведени в общества способни да победят статуквото. Промяна възникнала заради наличието на подходящата политическа комбинация. Икономика създадена от политиката.

Порочен кръг създаден за да облагодетелства малцина. Имаш ресурсите да защитава позициите си. Изпреварваш промяната и възползващ се от нея. Допускащ я само когато има полза от нея. Власт и огромни богатства в малцина. Борби за власт. Смяна на хората, но не и на институциите.

Границата е толкова малка и посоката е обратима. Стига да ти позволят да го направиш. Водещите нямат никога подобно намерение. Те винаги влошават нещата. И грабят до последно. Африканците са го изпитали на свой гръб.

Географията и околната следа оформят народите.Няма добри и лоши раси. Какво ли би станало ако утре аборигени получат достатъчно мощна извънземна технология. Може би ще се появи нов господстващ вид на земята. Не искам да си мисля за появата на такива космически маори на земята. Случайно попаднали на подходящото място.

Пушки, вируси и стомана- Джаред Мейсън Даймънд  

2

Защо нациите се провалят – Дарон Аджемоглу & Джеймс Робинсън 

 

Подобни публикации: