Архив

Календар

октомври 2013
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Край на скуката в час

Всички мразят училището. Няма интерес. Скука. Как да се промени това ? Как да променим  тази нагласа ? Рон Кларк е постигнал своята промяна, защото е повярвал в нея. Той иска да направи тази промяна вирусна и необратима. Иска да постави своето училище в ролята на пътеводната звезда.

И го прави всекидневно – хиляди учители посещават академията му и се учат от направеното. Преминават от там и се убеждават в уникалността на идеята му. Първата мисъл на всеки е какво от видяното мога да приложа на практика  в работата си. Как да го внедря вътре. В един момент ги задълбава червея на неверието, който казва, че не е възможно да се постигне това с нашите ученици. Тези тук са различни, специално подбрани. Мотивирани са да учат тук. Само 30 от 300 кандидати са приети. Дори и да са били проблемни самото кандидатстване вече е сигнал, че мотивацията я има. Остава само да се следва програмата и резултатите ще дойдат.

Само, че не е така. И най-добрите деца може да поемат по-грешния път. Няма забава,  няма интерес, няма мотивация. Природен закон, самата ни система е сгрешена. Система, която казва, че някой друг знае по-добре от теб какво ти е нужно. Система, която ти казва, че е достатъчно да вкараш цялата информация от учебниците в главата си и с магическа пръчка ще станеш преуспял човек. Само дето тази система не казва, че на никой не му пука  дали ще успееш или не. Спазвай правилата и не пречи на системата . Резултатите нямат значение, важно е системата да функционира.

Та същият този Рон Кларк  е измислил свои правила. Своя система, която действа по различен начин. Тя обещава и на родители, и на ученици, че ще се държи с тях по уникален начин. Ще ги посрещне като звезди.Ще ги направи звезди. Ще направи обучението за тях звездно. Ще изисква от тях повече от обикновеното, но и ще им предостави хиляди възможности за изява. Ще държи на дисциплината и уважението, но и непрекъснато ще ги кара да вършат забавни, необикновени, дори смахнати неща. Ще ги кара да се чувстват важни, ценни и даваща своята лепта към общата идея.

И за целта е събрал необикновени хора. Учителите в академията. Те ще се превърнат във вашето второ семейство.Само трябва да им повярвате. Още от първия момент ще се държат по начин, който пред поставя това доверие. Няма как да не се доверите на човек, който хвърля всичките си усилия за да направи невероятен престоя ви в училище. Няма как да не искате да бъдете в компанията на такива хора. И дори когато искат повече от вас, те ще го правят по нестандартен начин. Хора,които не се страхуват да ви опознаят и разберат страховете ви. Хора, които ще направят всичко възможно за да реализирате мечтите си и никога няма да ви откажат от тях. Хора, които ще бъдат вашите опори в пътя ви напред.

Няма как да не заобичате тези хора, които ще се превърнат в личен пример за вас и с действията си ще ви тласкат в правилната посока. Хора, които ще създават предизвикателства и  атмосфера, ще виждат вашето израстване, няма да се скъпят в похвалите и непрекъснато ще го награждават. Ще ви показват как без страх да преодолявате страховете си и да не пропускате възможности.Няма как да не се чувствате добре в среда, в която всички около вас ще ви насърчават и провокират да вървите напред и да се развивате. Няма как да не почувствате гордост и принадлежност в ситуация, в която още от първия ден ще станете част от нещо голямо. Ще станете част от отбор и вашия принос се зачита от всички.

Няма как да не се връщате там, където всекидневно специално за вас ще се създават изключителни преживявания. И скуката непрестанно ще отстъпва позиции. Всъщност тя никога не е прекрачвала този праг. Когато забавата се свърже с учението и границата се размие, тогава става лесно. Когато те карат всеки ден да се превръщаш в Христофор Колумб и да се хвърляш в поредното приключение, тогава ще се връщаш с нетърпение всеки божи ден в това училище.И за да стане още по-лесно, още от първия ден ще ти дадат правилата на поведение и какво следва от неспазването им. Ще ти покажат какво ще ти помогне в ученето и какво не, за да са сигурни, че ще даваш най-доброто от себе си.

Когато станеш част от този необикновен училищен процес ще ти бъде още по-трудно да се разделиш с него. С място, където непрекъснато ще ти дават шансове и възможности за изява. С място, където непрекъснато ще ти дава предизвикателства, които ще те карат да израстваш и ще ти дават практически умения от реалния живот.  Когато знанията са важни, но и комуникацията, екипната работа и представянето пред публика също. Всичко е свързано – тук ще те учат как да живееш, а не какво е важно да знаеш. Тук енергията ще извира от всички и вирусно ще се разпространява в останалите, които ще са готови моментално да я приемат и усилят.  Дори песните, игрите и дивотиите ще са позволени, но преди това границите ясно ще са поставени.

Това прави екипа в училище – не те оставя и за минута да скучаеш. Раздава ти задача след задача, стотици практически задачи. И винаги ти дава достатъчно време, кара другите да те насърчават, опростява условието и прави всичко възможно да получи отговор само от теб. Всеки твой отговор създава промяна в твоята психика и те води напред. Екип, който те оценява обективно, но не ти дава никакви бонуси. Кара те да разчиташ само на вложените от теб усилия и на нищо друго.

Екип, който е вкарал в играта най-важния си съдружник- родителите. Който им е обяснил, че без тяхна помощ нищо няма да се получи. И ги е инструктирал какво точно се иска от тях. Обучил ги е и им е дал оръжията и инструментите за работа с децата им. Накарал ги е да се почувстват като неделима част от организацията и ги е направил активни участници в процеса. Попаднали сте на място, където всички са наясно, че екипната игра ще спечели мача. Среда, в която се помнят само положителните спомени и се създава история, с която всички да се гордеят.

Ще обобщя накрая още веднъж за да съм сигурен, че сте разбрали какво представлява Академията Рон Кларк. Ако някога посетите това място ще се възхитите от невероятните неща, които са постигнали екипа на училището. Създали са среда, в която се изисква много, но и се дава много. Изграждат се знания и най-вече практически умения, в една атмосфера на екипност и сътрудничество, където учители, администрация и родители са впрегнали усилия в промяната на умовете на учениците от академията. И най-ценното е, че учениците нямат нищо против, харесва им и активно участват и съдействат. Правят го, защото са им осигурили предизвикателства, забавления и много смислени цели пред тях.

Край на скуката в час – Рон Кларк

Подобни публикации: