Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Край на скуката в час 2

1.      Искате ли детето ви да успее, подгответе се за дълга битка – няма магическа формула. Работете здраво заедно с тях и бъдете техен пример. Необходимо е постоянно да правите жертви и да отделяте време. Бъдете съпричастни с живота му в училище.

2.      Не сте бърза помощ. Не можете винаги да притичвате и да спасявате децата си. Просто трябва да оставите детето да получи и изтърпи наказанието си. Подкрепяте, но не се месете. Ако продължите да го правите, те няма да се научат на самостоятелност и винаги ще разчитат на вас.

3.      Осъзнайте силата на благодарността и признанието. – когато хората чувстват , че околните забелязват усилията им, те се променят.

4.      Напомняйте на децата си какво късметлии са и винаги подчертавайте колко важна е трудовата етика. – показвайте колко много хора живеят по-зле и по-лошо. Покажете им го. Родители са тези, които притежават властта и трябва да имат волята да наложат правила за поведение. Нещата, които са завоювани и изстрадани са особено ценни.

5.      Решавайте проблемите още в зародиш. И най-малките  несъгласия могат да прераснат в огромни трудности. На децата им се разминава това, което ние допускаме да им се размине. Ако няма строга дисциплина в бъдеще ще сте поставени пред още по-големи предизвикателства.

6.      Не купувайте на детето си конзола с игри, ако не сте готови да станете надзирател. Ученето винаги ще загуби битката с електронните игри. След това много трудно можете да върнете целия процес назад.

7.      Покажете им как да учат, не очаквайте да им дойде отвътре – покажете им начини като обсъждане и преразказ пред вас. Като записване на основните моменти.Като Използване на повече цветове и цветни рисунки. Като използване на картончета и подреждането им.

8.      Дайте си сметка – понякога и най-добрите деца лъжат. Вярвайте на учителите на детето си. Понякога то просто се огъва пред натиска и не иска да ви нарани.

9.      Бъдете търпеливи – на някои деца просто им отнема по дълго време докато се оправят. Изключително ценно е да отделиш време и да покажеш какви са изискванията ти.

10.  Вижте потенциала във всяко дете. – децата ни гледат от най-ранна възраст жадни да разберат какво впечатление остават у нас. Виждайте какви прекрасни качества притежават, казвайте им го и те ще се стремят да се превърнат в това, което виждаме в тях.

11.  Подчертайте силата на думите. – обогатявайте речниковия запас на учениците

12.  Родители не бъдете двулични – не се страхувайте да говорите директно, така информирани за проблемите ние ще търсим тяхното решение . И всичко няма да се отложи във времето.

13.  Организирайте стилно посрещане – покажете им какво ги очаква и как ще се чувстват отсега нататък във вашето училище.

14.  Вярвайте, че всяко дете е способно да учи – подхождайте позитивно и им вдъхнете увереност. Виждайте ги такива, каквито искате да станат. Вгледайте се малко по-внимателно и открийте скритите им таланти.

15.    Отворете вратите за родителите – това е една прекрасна възможност да се осведоми родителя какво са изискванията към детето му. Един цял ден на училище с детето му може да промени изцяло възгледите на родителя. Такава инициатива сплотява всички.

16.  Носете официални дрехи – така ще изглеждате различно и на ниво. Придобивате респект, изглеждате като експерти, чувствате се по-добре и изпитвате гордост от външния си вид

17.  Оползотворете всеки миг от секундата – не оставяйте свободно време. Това руши дисциплината.  Нека децата да бъдат заети във всеки един момент. Забранете радиоуредбата. Не прекъсвайте часовете. Не сядайте. Не използвайте телефони. Давайте домашно за в къщи. Бъдете подготвен и започвайте всеки час с летящ старт.

18.  Увеличете броя на качествените учители, а не намалявайте броя на учениците в час. – учете се един от друг и посещавайте уроците на колегите си.

19.  Наелектризирайте обстановката още от първия ден. – ако се захващате да правите нещо, вложете всичко от себе си за да го направите както трябва. Създайте усещане за необикновеност. Създайте усещане за екип и сплотеност , на гордост и преданост още от първия ден. Създайте отбори и чувството за семейство, прегръдки и обич.

20.  Недейте постоянно да подчертавате колко важни са резултатите от тестовете – по-важното е да показваме на учениците си радостта и въодушевлението, което ученето носи

21.  Отворете вратите на дома си за своите възпитаници- реакцията ще бъде по-добра, отколкото очаквате. Награждавайте онези ученици, които са положили най-много усилия, показали са най-голямо уважение, държали са се най-дисциплинирано. Всеки, който е подобрил резултатите си.

22.  Поддържайте връзка. Телефоните на всички родители и ученици трябва да се налични. Раздавайте и вашия. Щом ви е даден телефон – използвайте го.

23.  Давайте на децата си шанс да отговорят. Не се отказвайте толкова лесно. Изчакайте достатъчно. Задавайте подсказващи въпроси или опростявайте процеса, докато не получите отговор от изпитвания ученик. Не разрешавайте на другите да отговарят, а ги карайте да се поощряват взаимно, да си ръкопляскат и да се насърчават.Така се повдига самочувствието.

24.  Запомнете – децата се нуждаят от движение. – децата имат нужда от това. Постоянното седене по чиновете е отегчаващо. Включете го в учебния процес. Движението помага да се преодоляват страховете. Карайте ги да се задействат веднага и да не му мислят много.

25.  Използвайте песните за да създавате вълнуваща обстановка. – създава прилив на енергия, раздвижва тялото и кръвта, създава концентрация и премахва умората.

26.  Качете се на чина – отгоре всичко е различно. Променя перспективата и създава внимание. Извисете се над тях като на подиум. Така ще са принудени да ви наблюдават.

Край на скуката в час – Рон Кларк

Подобни публикации: