Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Край на скуката в час 3

1.      Намерете своето собствено червено копче. – създайте свой собствен начин за да внасяте енергийна искра, на нещо забавно, на елемент на изненада. След това всичко се свежда до поясняване на изискванията, тренировки и очертаване на ясни граници за учениците за да се върне реда и дисциплината.

2.      Възхвалявайте славното минало на дедите – подбудете чувство на гордост  като разширите кръгозора им.

3.      Давайте пример за съвършенство. –  трябва да играете прекрасно индивидуалните си роли, а като екип да бъдете просто неустоими.

4.       Вдигнете летвата и за родителите – Колкото са по-осведомени, толкова по-добре се справят. Нека да знаят какво ги очаква и с какво могат да помогнат. Сключете договор с тях за да обедините усилията си за по-високи оценки, дисциплина. Карайте ги да посещават най-различни мероприятия и да бъдат доброволци.

5.      Използвайте отборни игри с образователен аспект и загадки – тези игри наистина трябва да подчертават моментите, н които учениците ще блеснат. Позволете им да правят грешки, да решават сами проблемите, по свой собствен начин.  Така накрая като стигнат финала ще изпитат удоволствие несравнимо с нищо. Така сякаш са покорили света.

6.      Обичайте всичките си ученици – въпреки, че с израстването те се променят и преминават през доста етапи на развитие. Периоди, в които може да те накарат да се отчаяш от тях. Въпреки всичко те си остават деца

7.      Не давайте втори шанс при правенето на тестове – това създава нереалистични очаквания, че понякога може да не вкараме всички усилия и да се отпуснем. Не създавайте ниски очаквания.

8.      Насърчавайте децата да подкрепят съучениците си да се радват на успехите им.  Давайте им тон да го правят, увлечете ги, покажете им колко ви вълнуват техните успехи. Когато повдигате техния дух, повдигате духа и на останалите.

9.      Украсете стените с положителни спомени – навсякъде накъдето се обърнете трябва да виждате усмихнати лица . Те внасят в училището топлота и приветливост. Създават семейна атмосфера и сплотеност.

10.  Никога не четете текст при ораторска реч.- карайте учениците да изнасят речи и да правят съобщения пред хора. Непрекъснато им показвайте къде напредват и къде ще трябва да поработят още. Преведете ги през процеса, обърнете внимание кои са основните моменти.

11.  Поддържайте зрителния контакт с класа и публиката- ако не се постараете да ги гледате в очите, те започват да се разсейват  губят концентрация. Движете се из стаята и не седете в гръб. Изглеждайте енергичен и се усмихвайте. Забавлявайте се.

12.  Избягвайте да използвате спомагателни думи като ами, аха и др. Започвайте изреченията с име на човек

13.  Симулирайте, ако се налага – дори да не чувствате тези неща в конкретния момент, опитайте се да ги изразите и след определено време ще започнете наистина да ги изпитвате.

14.  Използвайте барабани – те са чудесно средство за изпускане на напрежението и за вкарване на допълнителна енергия.

15.  Не обвинявайте учениците несправедливо – ако им позволите да се държат непокорно, то те ще го правят. Самите вие трябва да вземете необходимите мерки.

16.  Научете родителите как да помагат обучението- организирайте специални вечери за това. Създавайте здрава връзка с тях.  Накарайте ги да почувстват, че вземат участие в образователния процес на децата си.

17.  Задавайте въпроси към всички какво искате да бъде училището. – и всички от екипа, преподаватели и ръководство като сплотен екип трябва да знаят как адекватно да реагират във всяка ситуация.

18.  Ако децата винаги ви обичат, значи грешите – поставяйте високи изисквания, държете децата отговорни и не се примирявайте с нищо по-малко от най-доброто. Те искат и имат нужда от такова отношение.

19.   Създавайте тематични дни – един път в годината преобразявайте училището до неузнаваемост. С помощта на всички и много къртовски труд. Изберете темата според това, с което разполагате и с което можете да работите.

20.   Сърцето на училището е учителят – наемайте най-добрите.  Наблюдавайте ги как преподават. Търсете онова безценно пламъче, което гори в сърцето, а не титлите.

21.  НЕ забравяйте, че децата мислят буквално и им помогнете да разберат какво точно сте имали в предвид. Проумейте, че никога няма да разберете напълно какво става в техните сърца.

22.  НЕ забравяйте, че дребните неща , понякога имат огромно значение.

23.  Давайте житейски уроци -  проблемите са минимални, защото основите се полагат още в началото.

24.  Дайте свобода на учителите да подредят свободно кабинетите си.

25.  Дайте възможност на учениците да блеснат. – дайте им възможност за изява. Така ще придобият увереност и самочувствие, както и спокойствие пред публика. Критикувайте ги и им показвайте грешките, но и ги хвалете когато напредват.

26.  Оставете завистта в къщи и подкрепяйте колегите си и техните идеи.

27.  Приемете факта, че мечтите струват скъпо.

28.  Възпитавайте децата като граждани на глобално общество .

29.  Допитвайте се до обществото за да изградите стабилни връзки, постарайте се да задържите дарителите си, изпращайте ръчно изработени благодарствени писма , искайте съвети, а не пари.

30.  Нека сбогуването бъде натоварено със смисъл – покажете им промяната.

Край на скуката в час – Рон Кларк

Подобни публикации: