Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Работа в екип и ръководството му

Уменията за работа в екип и съгласуваност отнема време и усилия. Пресяването на съекипниците определя стандартите от самото начало. Отговорността е първостепенна и необходима.

Смисълът на интензивността на коя да е тренировъчна програма е, и би трябвало да бъде, да се открият онези, които ще работят, когато трябва. Важно е да се знае кои ще са там, когато екипът най-много се нуждае от тях.

Един ръководител на екип има причина да избира всеки човек. Отбележете признаците, по които се основава изборът ви. Би трябвало за всяка работа да избирате най –добрия човек и да знаете кое е най-слабото ви звено.

Трябва да познавате екипа си и какво ги мотивира. Определяйте скритите проблеми преди да станат критични. Водете се от добруването на всички, не на един. Знайте и развивайте, знайте и разбирайте. Имайте процедура за оценяване. Предизвиквайте екипа си и ги насърчавайте да поемат отговорност.

Разчитайте на другите с идеята за екипност.  Откривайте, документирайте и приключвайте.  Справяйте се бързо и точно и когато дойде време не се колебайте да изпълнявате плана си. Предизвиквайте екипа с високи стандарти, ясни цели и висока дисциплина.

Имайте увереност – бъдете силни, реалистични и излъчвайте доверие. Продължавайте да осъзнавате нуждите на онези, които са още там под вас, не забравяйте откъде сте тръгнали.Ръководителят има смелостта и свободата когато трябва да се отклонява от правилата.

Управлението е действие. Бъдете последователни и добре обосновани в подхода си. Създайте тясна връзка и преминавайте през общи неща и опит. Допитвайте се, сътрудничете и поправяйте при достатъчно време. Посредственото решение е по-добро от забавеното такова когато времето липсва.

Мотивирайте хората, не ги контролирайте. Давайте личен пример и бъдете с тях до края щом сте дали дума. И най-малките неща имат сериозни последствия за целостта на екипа. Най-важното качество на ръководител на екип е постоянството. Когато знаят какво да очакват от вас, ще могат и да работят с вас без притеснение. Но бъдете гъвкави в необичайни ситуации.

Ангажирайте всички от екипа си. Тогава те се чувстват важни. Дайте им възможност да покажат на какво са способни. Оценявайте усилията им и им бъдете благодарен. Не ги обезкуражавайте като не им позволявате да покажат най-доброто от себе си. Насърчавайте ги да идват при вас с пълна кошница с решения на проблемите.

Дръжте хората отговорни за грешките им, но им давайте възможност да грешат. Нищо не е съвършено, трябва да се приспособите когато се налага. Не можете да измислите предварително всяка ситуация. Действайте според минал опит и зададени цели. При достатъчно време съветвайте се с екипа и разделете всичко  на парчета и създайте план за непредвиденост.

Един ръководител знае кога да остави екипа на самоуправление и кога да го ръководи. Треньорът е начело на отбора, но той е и част от него. Трябва да ги убедите, че ще бъдете там, когато имат нужда от вас, но и всеки има нужда от собствено пространство за работа. Атмосферата на силен колектив е вашата цел.

Поверявайте задачите само на хора, на които имате доверие. Поставяйте необходимите изисквания. Не критикувайте добре свършена работа, заради малки пропуски и дреболии. Дайте им основните данни  и след това се доверявайте на преценките и резултатите им.

Структурирайте екипа си за успех. Отделете време за размисъл върху възможностите. Изберете подходящите хора с подходящите таланти. Обяснете ключовите моменти и подробностите за текущата задача. Отделете време да разясните тези строги параметри.

Записвайте наученото за да се използва от екипа в бъдеще. Информирайте ги предварително, споделяйте и показвайте пътя.Така получавате много повече обратна информация и доверие. Не ги изолирайте и се интересувайте от чувствата им.Ако хората не на място, и егоистичния  интерес заразят организацията, не ще бъдете в състояние да насърчите екипния дух.

Не е необходимо да се харесвате, но трябва да оставяте противоречията по време на работа.Доверието предотвратява проблеми.Хората не могат да се съсредоточат върху задачите и общата цел, ако непрекъснато се опасяват, че някой ще омаловажи усилията им.

Във време на промяна хората трябва да търсят утеха в екипа. Екипите осигуряват принадлежност, приятелство, сигурност и помощ. Социалните създания преминават посрещат разнообразни емоционални нужди. Изградете самостоятелен и непоколебим в преследването на общата идея екип. Информираността премахва търсенето на външни ориентири.

Хората търсят да се включват в онези групи, с които се отъждествяват. Получават сигурност сред хора с подобно мислене или с подобни цели и амбиции. Взаимното доверие е първостепенно. Ако ги уважавате и те ще  ви уважават.

Дори и най-добре тренираните и високомотивирани хора се нуждаят от структура. Всяка група работеща заедно се нуждае от йерархия. Тя трябва да е силна и да осигурява на останалите успокоение. Свободата на вземане на решение и упълномощаването са полезни, но и прекалената свобода е пагубна.

 Новобранците трябва да имат пред себе си пример. Всеки, отклоняващ се от правилата на екипа бива изключен. Целта на ръководителя е да осигури атмосфера, в която членовете на екипа сами да мотивират и управляват действията си за доброто и благополучието на всички. Избягвайте да давате работа, без тя да е свързана с поставените цели. Сътрудничество помежду си и споделяне на обща цел – това е идеята.

Принципи на лидерството на елитните военни части

Подобни публикации: