Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Среща с един различен, който чувства и мисли, чрез любимия си спорт – плуването

На 5 декември  2013 година учениците от гимназията, които участват в активностите на проект „Ние сме различни, но чувстваме и мислим по еднакъв начин” към Академията на училищата от Централна Европа (ACES), осъществиха интересна и ползотворна среща с майстора на спорта, треньора по плуване,  господин Николай Вакареев.

Изборът падна върху него, защото той е един от жителите на град Сандански, с когото се гордеем,  който с упоритостта и любовта към избрания спорт е пример за подражание на младите хора, той е и треньорът на Венцислав Айдарски, санданчанинът, който беше участник на последните олимпийски игри , проведени преди две години в Лондон.

Професията на господин Вакареев не е сред често срещаните в Сандански, този избор го прави и различен, сравнен с повечето хора, затова и разговорът обещаваше да бъде интересен. Освен с любопитни факти, свързани с първите му години в плуването, той запозна, присъстващите двадесетима гимназисти с привлекателността на  дисциплината, която формира множество положителни качества в личността.

Водният спорт има почитатели от всички възрастови групи, защото не натоварва дейността на сърцето, движенията се извършват в хоризонтална поза – тази, която е на почиващото тяло. Всички плувци са личности, които притежават освен задължителната за всеки спортист дисциплина, висока здравна култура, красиво тяло.

Това е и спортът, при който процентът на травмите е силно намален, а и липсва субективният фактор при отчитане на финалните резултати, защото плувецът има за цел да достигне пръв края на басейна, а съдията гледа резултата, изписан на  хронометъра и  не си позволява да обезсмисли труда на спортист, треньор, екип, като даде неверен .

Учениците зададоха много въпроси – как се хранят плувците, коя е пределната възраст за участие в състезания, отношението на Световната федерация по плуване, а и на Националната, към постиженията на науката в областта на банските костюми, хранителните добавки. Господин Вакареев отговаряше компетентно и професионално.

 Неусетно срещата приключи и учениците оставиха прославения треньор да продължи с обичайните си задължения.Благодарността към него е голяма, защото даде възможност на всички участници в проекта да го опознаят.

Господин Вакареев им даде надежда и вяра, че въпреки трудностите, пред които се изправя всеки ден в своята любима работа , удовлетворение е голямо. Разделихме се с обещание, че ще спортуваме редовно.

Проект ACES

Подобни публикации: