Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Трудните деца

Във всяко училище има два вида ученици – едните са кротки, спокойни, дружелюбни и и обичливи. И другите, които винаги са с особено мнение. Те са упорити и непреклонни, готови да спорят .

Трудните деца не са лоши деца. Те просто са изпробвали определено поведение, видели са, че им върши работа, затова са продължили да го използват.

Манипулатори – могат да завъртят възрастните на малкия си пръст, да ги омаят до пълно объркване. Могат да тормозят другите деца. Имат истински талант да се представят за света вода ненапита. Решителни и самоуверени са, притежават изключителна амбициозност и целенасоченост. Когато се разделят с приятелите си, обикновено е с огромен скандал. Имат нужда да са в центъра на вниманието и най-добри във всичко. Изхождат от позицията, че целта оправдава средствата, готово са да лъжат и да прегазят останалите, за да победят или впечатлят.

Дипломати – те са остроумни и хитри, ще ви водят за носа, ако не внимавате. Винаги имат и друго предложение. Те са лукави, сладкодумни и забавни. Упражняват контрол като отказват да следват насоки и молби. Общо взето са добри актьори , но не знаят кога да спрат. Успешно отклоняват вниманието от областта, в която има вероятност да не се справят. Смятат истината за доста разтегливо понятие. Не се признават за победени. Могат да обърнат думите на шега, да провокират или да отклонят вниманието. Те се изключително независими.

Спорещи-  Те са много решителни. Имат силно чувство за справедливост, за добро или зло. Винаги настояват, че са прави. Имат дар слово и не се притесняват да го използват. Неизтощимо енергични са. Не са съвсем наясно със собствените си чувства. Усещат остро всяка забележка или несправедливост, като това обикновено прикрива съмненията им дали са достатъчно добри и дали са достойни да бъдат обичани. Постоянно негодуват срещу нещо.

Състезатели – Те са упорити до крайност. Трябва да победят на всяка цена. Склонни са да се хвалят. Могат да завладеят света, но същевременно се нуждаят от внимание. Гледат на сблъсъците като надпревара във въоръжаването . Несломими са – готови са да направят всичко, но не и да отстъпят. Преструват се, че не им пука. Държат на своето дори то да е против собствените им интереси, завладени от жаждата за победа.

Смелчаци – Те са любители на силните усещания и обожават предизвикателствата. Често накуцват или са бинтовани. Обикновено не са много добри в дългосрочното планиране. Случва се да изчезват и често се губят. Добродушни са по-природа. Безстрашието им е пословично – биха направили неща, от които на останалите им настръхват косите. Не ги бива много да оценяват риска. Трудно се отказват от опасните идеи. Невероятни оптимисти са и обикновено надценяват собствените си възможности.

Тихите бунтари – често се затварят в себе си и много трудно разкриват мислите и чувствата си. Сякаш прекъсват връзката с външния свят. Често губят вещи и ви се струва, че изобщо не ви чуват и не разбират какво им говорите. Трудно е да ги размърда човек. Изолират се от останалите. Прекарват безкрайни часове в собствената си стая, където четат или играят на компютъра, и като цяло избягват да общуват с други хора. Трудно е да ги накарате да говорят за собствените си чувства и мисли. Минималисти са. В общуването са тихи и вяли като използват малко думи.

Търсете децата, които винаги искат да бъдат първи, на всяка цена. Търсете такива, които другите гледат да не раздразнят. Опитайте се да включите родителите на манипулаторите. Насочете енергията на децата и им помогнете да успяват, като им показвате правилната посока. Отделяйте им колкото се може повече време и не ги оставайте без контрол. Тази връзка постепенно заздравява. Отнемете им ролята, ако използват нечестни средства.Научете ги да не използват подмолни методи.

Дипломатите за забавни и омайват. Затова отнемете им публиката. Кажете им какво искате от тях и какво ще последва, ако не го направят. Не очаквайте, че те ще ви повярват. Непременно ще се пробват да се измъкнат. Те разбират само от реалните действия. Открийте други начини, които дават възможност на дипломатите да получат одобрението на връстниците си.

Спорещите винаги започват с НЕ е честно. И най-малкото нарушение на обичайните правила предизвиква ескалация на чувствата. Не е възможно да ги убедите, че сте прави. Не е необходимо да го правите всеки път. Позволете им да изложат накратко мнението си, повторете им собственото си решение и след това покажете разбиране. Бъдете мили и проявете разбиране, но не отстъпвайте. Просто ги изслушайте и благодарете за предложенията.

Състезателите – не могат да се примирят при загуба. Изглеждат силни, но си нямате представа колко уязвими могат да бъдат при загуба.  Справят се най-добре със създаване на последователност и създаване на навици. Трябват им смислени и предизвикателни занимания. Не позволявайте да ви притискат и създавайте среда, в която да не се срамуват от загубата.

Смелчаците -  добре дошли в света на задачите с хронометър. Те се нуждаят от организация и ясни процедури с най-много няколко правила. Когато адреналина се е качил след това трудно се успокоява. Ако трябва преместете ги, когато започнат да пречат. Те няма да се успокоят сами. Намерете им проект, в който ще ги ангажирате в серия последователни стъпки и в който трябва да мислят.

Тихите бунтари- посветете им специално внимание. Поддържайте специална връзка с тях. На тях може би им е нужно време да обмислят отговорите. Търсете възможност да ги включите и да им зададете конкретни отговорности. Не им позволявайте да се изолират.

 В една група трябва включите всички – в по-голямо количество изключени и невключени/ тези, които се спотайват, и тези, които са малко по-нахакани и пречат/  и щипка рискови и включени за вкус и за да предизвикате мотивация.

Привлечете ли ги на своя страна/ рискови и изключени/ , те ще внесат онзи живец и енергия в групата. Без тях перфекционистите включени ще се откажат, а невключените няма да имат водачите пред себе си.

 А ако понякога искате да промените някой то :  

1.      Променете себе си и това ще помогне да промените поведението на учениците. Престанете да натяквате и крещите. Тогава и средата се променя. Щадете се повече и си дайте почивка. Мислете творчески.

2.      Създайте чувство на приобщеност.  Потърсете областите, където то липсва. Търсете възможности и бъдете търпеливи.

3.      Търсете сътрудничество -  съгласявайте се да правите почти всичко с тях, но не по техните правила. Покажете поведение, което искате да насърчите. Започнете да търсите помощ, създавайте атмосфера на взаимопомощ.

4.      Започнете нов танц- трябва да знаете точно какво искате и да го обмислите добре. Задайте си ясни и недвусмислени цели. Следете за безпроблемни моменти.

5.      Новият танц- Създавайте нови ритуали и форми на общуване. Следете какво се случва когато проблемът липсва.

Трудните деца – Андрю Фулър.

Подобни публикации: