Архив

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Нападателна война

1.      ГУБЕТЕ БИТКИ, НО СПЕЧЕЛЕТЕ ВОЙНАТА. Глобална стратегия.  Всеки около вас е стратег, който се стреми да хване на въдицата си някаква власт, всички се опитват да преследват собствените си интереси, често за ваша сметка. Вашите всекидневни битки ви карат да губите поглед от единственото нещо, което има значение – крайната победа, постигането на големите цели. Глобалната стратегия е изкуството да се вижда отвъд битката и да се правят сметки за бъдещето.

Тя изисква да се съсредоточите върху крайната цел и да създадете  добри планове за постигането и. Трябва да вземате предвид различните политически резултати и дългосрочни последици. Нужен е контрол над емоциите и да направите собствените си действия по-премерени, по-изтънчени и в крайна сметка по-ефективни. Прицелете се в корените, не в симптомите. Използвайте ефективно това, което разполагате.

2.      ОПОЗНАЙТЕ ВРАГА СИ. Разузнавателна стратегия. Мишената на вашите стратегии трябва да бъде не толкова армията, с която предстои да се срещнете, колкото разумът и начинът на мислене на човека, който ще води тази армия. Ако вие разбирате как работи неговия ум, вие ще притежавате ключа, с чиято помощ ще можете да го заблуждавате и контролирате. Научете се да разпознавате хората и сигналите, които те изпращат относно своите вътрешни намерения. 

Една приятелска фасада ще ви позволи да ги наблюдавате отблизо и да извличате информация. Не проектирайте собствените си чувства и мисловни привички върху тях, опитайте се да мислите, както мислят те. Когато откриете психологически слабости вие ще можете да работите в своя полза. Способността да познавате хората е по-добра от притежаването на неограничени ресурси.

3.      СМАЖЕТЕ СЪПРОТИВАТА С БЪРЗИНА И НЕНАДЕЙНОСТ. Стратегията на светкавичната война. В свят, в който много хора са нерешителни и извънредно предпазливи, прилагането на голяма скорост ще ви придаде страхотна мощ. Нанасяйте удар първи, преди вашите противници да имат време да помислят или да се подготвят, вие ще ги накарате да се проявят като емоционални и склонни да грешат.

 Когато последва незабавен и внезапен ход от ваша страна, ще предизвикате още паника и объркване. Тази стратегия работи най-добре, ако се съчетае с установяване на временно затишие – това действа приспивно. Когато нападате изненадващо удряйте с неуловима сила. Действайте светкавично и решително, вие ще си спечелите уважение и страхопочитание, ще наберете неудържима инерция.

4.      КОНТРОЛИРАЙТЕ НАСОКАТА И РАЗВИТИЕТО НА КАМПАНИЯТА СИ.Стратегии на принуждаването. Хората непрекъснато се мъчат да ви контролират и да ви принуждават- да ви накарат да действате съгласно техните собствени интереси, да съблюдавате динамиката на техните условия. Вместо да се опитвате да доминирате на всяка крачка, стремете се да очертаете ясно самото естество на вашите взаимоотношения. Преместете конфликта на избран от вас терен, като променяте темпото и залозите, така че те да отговарят на вашите цели.

Маневрирайте, давайте временно предимство,  симулирайте слабост, провокирайте емоциите, създавайте недостиг на време и непрекъснат натиск. Контролирайте насоката и развитието, без да се разбере, че го правите.  Вмъкването на някаква новост и повече мобилност често е достатъчно за да разбалансира съзнанието на сковани и дефанзивни опоненти. За да контролирате развитието на събитията, трябва да можете да контролирате себе си и емоциите си.  Превърнете в невъзможно използването на слабост срещу вас.

5.      УДАРЕТЕ ГИ ТАМ, КЪДЕТО ГИ ЗАБОЛИ.Стратегията за срутване на главните опори. Всеки има източник на сила, от която той много зависи. Търсете под повърхността такъв източник, търсете опорите, които поддържат цялата структура. Такива опори могат да бъдат известност, ключова позиция или печеливша стратегия.

Намерете коя друга своя страна ценят и бранят най-много – ето там трябва да ударите.  Най вероятно ще трябва да предприемете няколко стъпки разкривайки пласт след пласт. Ако опората е в хора е необходимо да проумеете тяхната психология, какво им помага, тяхното мислене и приоритети.

6.      СРАЗЕТЕ ГИ НА ЧАСТИ.Стратегията Разделяй и владей. Погледнете на частите, които изграждат цялото. Ако успеете да разцепите групата на части, посявайки разногласия, можете да ги отслабите. Търсете съединителните звена и връзки, нещата които свързват хората или свързват една група с друга.

Разделянето е слабост, а свързващите звена са най-слабото място в структурата. Когато срещате трудности, превърнете конкретния голям проблем в малки, очевидно лесни за побеждаване части. Започнете от най-малкия, като държите най-опасния на почетно разстояние.

Превземете центъра и противника естествено ще се разпадне на части, като ще се опитва да ви атакува от повече от една страна. Сразете ги поотделно и ги разцепвайте все повече. Хората изпитват нужда от група, в която се чувстват поддържани и защитени от всички страни, заобиколени от силна мрежа от съюзници.

Отстранете това чувство и се връщате в примитивната епоха. Ако искате на ръководите превземете центъра и нека всичко, цялата информация да протича през вас. Грижете се за хората си, не давайки на бунтовниците нищо, което да подкрепи каузата им.

7.      РАЗКРИЙТЕ И АТАКУВАЙТЕ СЛАБИТЕ СТРАНИ НА НЕПРИЯТЕЛЯ. Стратегията за обхождане на неприятеля и атака по фланговете. Привлечете вниманието на противниците към техния фронт, след това ги атакувайте отстрани, където те най-малко очакват и са слаби и незащитени. Нека заемат неизгодно за тях положение и да изложат на показ слабостите си. След това ги пометете с огън отстрани. Доближете ги странично като ги обходите, избягвайте фронталните атаки.

Колкото повече посоки на действие използвате, толкова по трудна е защитата. Отдръпвайки се назад, вървейки заедно с тях, примамвайки ги да се юрнат напред, те ще изложат към вас, някоя своя слаба страна. Никога не удряйте прекалено рано. Стеснете франта и разтегнете фланговете. Директните атаки увеличават съпротивата, индиректните я намаляват.

8.      ОБКРЪЖЕТЕ ВРАГА ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ. Стратегия на тоталното унищожение. Хората използват всеки вид пукнатина във вашата защита, за да ви атакуват. Затова не им предоставяйте никакви пукнатини. Тайната е да обкръжите противниците си – да създадете натиск от всички страни, да погълнете напълно тяхното внимание и да прекъснете техния достъп до външния свят.

Постарайте се атаките да бъдат непредсказуеми, за да създадат мъгляво чувство за уязвимост. Най накрая, когато почувствате, че непоколебимостта отслабва, затегнете примката. Най-добрия начин за обкръжаване е психологическия – да обкръжите по някакъв начин техния разум и съзнание. Има много начини да обкръжите опонентите си, но най-простия от тях е да заложите на някаква сила или предимство, които естествено притежавате, имате го в изобилие,  и да го използвате максимално.

Нашето съзнание се чувства по-добре при усещането, че има възможност е стратегическо пространство за маневриране. Като накарате хората да се чувстват уязвими на атака от много страни, ви сте обкръжили психологически противника си.

9.      ПОСТАВЕТЕ ГИ НАТЯСНО, ИЗПОЛЗВАЙКИ СЛАБОСТИТЕ ИМ. Стратегията Закъсняла жътва.  Да се сражавате в безкрайни битки е изтощително. Мъдрите стратези предпочитат изкуството на маневрирането. Още преди да е започнала битката, те намират начини да поставят противниците си в слаба позиция, което им осигурява лесна и бърза победа. Примамете враговете си за заемат позиции, които смятат за привлекателни, но в  действителност водят до задънени улици. Създайте дилеми – измислени маневри, които им предоставят няколко начини за реагиране, всичките лоши. 

Създайте хаос и безредие в тези направления. Смутените и разтроените са като узрелия плод на клона : най-лекият ветрец на клона ще го накара да падне на земята. Битките в действителност са драматични илюзии, кратки моменти в по-широкия поток от събития, който е изменчив, динамичен  и податлив на промени посредством внимателно разработени стратегии.

Създайте хитър план с разклонения в алгоритъма. Оставете си пространство за маневриране. Създавайте дилеми, а не проблеми. Създайте максимум безпорядък. Оставете ги да се ангажират и направете маневра встрани, която ще им остави само лоши опции.

10.  ПРЕГОВАРЯЙТЕ, НО НЕ СПИРАЙТЕ ДА НАСТЪПВАТЕ. Стратегията на дипломатическата война. При преговори хората винаги ще се опитват да ви отнемат нещо, което не са могли да получат в битка или директна конфронтация. Не се хващайте на номерата им, преговорите са маневриране за спечелване на повече власт или добро позициониране и вие винаги трябва да се поставяте в силна позиция. Преди и по време на разговорите трябва да продължавате да настъпвате , като упражнявате непрекъснат натиск и принудите другата страна да приеме вашите условия.

Колкото повече вземате, толкова повече може да връщате при някакви отстъпки без особено значение. Създайте си репутация на упорити и безкомпромисни опоненти, така че хората да си плюят на петите, преди да са ви срещнали.

Полезно е да знаете какъв тип преговарящ стои срещу вас – воин или търговец. Воините използват преговорите като средство за спечелване на време и по-силна позиция. Търговците действат на принципа, че е важно да се установи доверие, да се смекчат позициите на двете страни.

11.  НАУЧЕТЕ СЕ КАК ДА ПРИКЛЮЧВАТЕ НЕЩАТА. Стратегията на напускане на сцената. В този свят ние сме преценявани по това, колко добре довеждаме нещата до край.  Объркано, нечисто или непълно приключване може да ви се отрази зле през следващите години, да разруши репутацията ви впоследствие.

Знайте кога да спрете, никога не продължавайте едно действие ненужно, за да не доведе до изтощаване, или да създаде непримирими врагове, които ще ви забъркат в конфликти в бъдеще. Завършвайте нещата с верния тон, с енергия и усет. Не е достатъчно просто да спечелите, важен е начинът, по който ще го направите и как това ще се отрази на следващия рунд. Избягвайте объркани положения, от които няма реалистични изходи. Емоционалния отклик на завършването  кара хората да разбират, че не е важно само как се започва един проект, с много енергия, но и да завършва по подобен начин.

33 стратегии за войната – Робърт Грийн

Подобни публикации: