Архив

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Организирана, групова война

1.      ПРЕВЪРНЕТЕ ВАШАТА ВОЙНА В КРЪСТОНОСЕН ПОХОД. Стратегии на духа и морала - Тайната за мотивирането на хората и поддържането на духа им е да ги подтикнете да мислят по-малко за себе си и повече за групата. Приобщете ги към някаква кауза, въвлечете ги в кръстоносен поход срещу омразния враг. Накарайте ги да виждат оцеляването си като свързано с успеха на армията като цяло.

Обединете хората си около кауза. Накарайте ги да работят за някаква идея. Грижете се стомасите им да бъдат пълни. Ръководете от фронта. Концентрирайте се върху действието и създаването на енергия. Въздействайте върху емоциите. Изградете групов мит. Гонете невярващите. Смесвайте твърдост и доброта.

2.      РАЗДЕЛЕТЕ СИЛИТЕ НА ЧАСТИ. Стратегии на контролирания хаос. – Критичните елементи при война са скоростта и приспособимостта – способността да се придвижвате и да вземате решения по-бързо от врага. Днес това е трудно постижимо. Имаме на разположение повече информация от когато и да било, което прави интерпретацията и вземане на решение по-трудно.

Има повече хора и по-голям обхват на дейности, пространствено разпръснати и по-голяма несигурност. Затова гъвкавата организация е важна – разделете силите си на независими групи, които могат да действат и да вземат решения самостоятелно. Направете ги гъвкави и пробивни, носещи духа на кампанията, задайте им мисия за изпълнение и ги оставете да действат свободно. Разделяйте се за да живеете, обединявайте се за да се борите. 

Същността на стратегията е не да изградите блестящ план, а да ви помогне да се поставите в ситуации, в които имате повече възможности. Възможности, които евентуално може да осъществите в зависимост от обстоятелствата. Една твърда и централизирана организация ограничава в рамките на линейни стратегии. Структурирайте съгласно силните и слабите страни, социалните обстоятелства

3.      ИЗБЯГВАЙТЕ КЛОПКИТЕ НА ГРУПОВОТО МИСЛЕНЕ. Стратегията „ Заповеди и контрол на изпълнението им” . Проблемът при ръководенето на всяка група е, че всеки отделен човек има свой собствен дневен ред. Ако сте твърде авторитарни, хората от групата ще негодуват срещу вас и ще се бунтуват тихомълком. Ако сте твърде отстъпчиви, те ще се върнат към естествения си егоизъм и вие ще загубите контрол. Затова вие трябва да изградите структура, в която хората не се чувстват притеснени от вашето влияние, за да ви следват.

Поставете точните хора на съответните места – хора, които привеждат в действие на вашите идеи, без да са автомати. Направете заповедите си ясни и въодушевяващи, като фокусирате вниманието си върху екипа, а не върху лидера. Създайте чувството на съучастие, но не изпадайте в състояние на групово мислене. Постарайте се да изглеждате безпристрастен, но никога не отстъпвайте единното командване.

Ако не адаптирате управленския си стил към слабостите на хората във вашата група, почти сигурно е, че ще завършите с прекъсване на веригата за предаване на команди. Наемете заместници, които споделят вашите виждания, но могат да мислят самостоятелно и да действат. Вие не можете да надзиравате всичко сами, да следите всички и да водите всички битки. Сплотеността на групата е нещо крехко и лесно може да се пропука

Неизбежно се появяват индивидуални играчи, те избуяват като бурени, ако им се позволи, изграждат фракции и собствени планове. Не им давайте пространство за маневриране, действайте бързо. От другата страна, очертавайте контурите, възможностите, детайлите, и оставайте реализацията на вашите симпатизанти.

33 стратегии на войната – Робърт Грийн

Подобни публикации: