Архив

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Отбранителна война

1.      ПОДБИРАЙТЕ БИТКИТЕ ВНИМАТЕЛНО. Съвършената икономична стратегия. Всички ние имаме своите ограничения – енергията и уменията ни стигат само донякъде. Опасно е да се опитваме да прекрачваме нашите граници. Съблазнени от някаква награда да надскочим възможностите си, ние обикновено приключваме действията си изтощени  и уязвими. Трябва да знаете границите на възможностите си и внимателно да подбирате битките си.

Обмислете явните разходи – време, политически загуби, огорчен и озлобен за реванш противник. Понякога е по-добре да се изчака, да се подкопаят тайно устоите на противника, отколкото да се води директна битка с него. Ако битката не може да бъде избегната, накарайте ги да се бият при наложените от вас условия. Прицелвайте се в техните слабости, направете войната скъпа за тях и евтина за вас.

Така ще можете да издържите и на най-мощния неприятел.  Колкото повече напредваме в избраната посока, толкова по-трудно е да се отдръпнем и преценим трезво нещата. Колкото повече искате нещо, толкова повече усилия трябва да положите да установите какво точно ще ви струва, мислете за неуловимите загуби.  

Докато някои могат да откриват красотата в безкрайните мечти, войните я намират в реалността, в усещането за ограничения, в използването на това, което притежават в най-голяма степен. Това, че има неща, които никога няма да могат да направят, таланти, които те никога няма да притежават, високи цели, които никога няма да постигнат – всичко това не ги безпокои. Те се съсредоточават върху това, което те наистина притежават, върху силните страни, които те наистина имат.

2.      РАЗМЕНЕТЕ РОЛИТЕ. Стратегия на контраатаката. Ако се задвижите първи и започнете да атакувате- това може да ви постави често в по-неблагоприятно положение. Така вие разкривате стратегията си и ограничавате свободата на избора си. Вместо това е по-добре да откриете предимството да обуздавате мощта си и да оставяте другата страна да се задвижи първа, давайки ви по-този начин възможността да атакувате от всеки възможен ъгъл.

Подмамете ги в прибързана атака, която ще ги постави в слаба позиция. Всяка ситуация може да се преобърне, изчаквайки правилния момент, за да се хвърлите в неочаквана контраатака, слабостта може да се превърне в сила. Търпението ни позволява да откриваме полезни за нас възможности.

3.      СЪЗДАЙТЕ ЗАПЛАШИТЕЛНО ПРИСЪСТВИЕ. Стратегии на възпирането. Най-добрия начин да отблъснете агресорите е да ги принудите да се въздържат и да не ви нападат. За да постигнете това, трябва да създадете впечатление, че сте по-силни, отколкото сте в действителност. Изградете си репутация, че сте малко луди и не си струва да се бият с вас, когато губите, повличате с вас и враговете си.

Създайте си такава репутация и я направете да изглежда вероятна с няколко впечатляващи действия. Несигурността понякога въздейства по-плашещо отколкото откритата заплаха. Въздействайте върху страховете на хората, за да ги накарате да си помислите няколко пъти, преди да действат. Изненадайте със смела маневра, сякаш имате основания за нея. Обърнете заплахата в посока към неприятеля, заплашете нещо, което те ценят. Играйте плашеща роля и излъчвайте ирационалност.

4.      ЗАМЕНЕТЕ ПРОСТРАНСТВО ЗА ВРЕМЕ. Стратегия на избягване на битките. Да отстъпиш пред силен противник е признак на сила. Така си купувате ценно време, време да се съвземете, да обмислите положението, да потърсите перспектива. Времето е по-важно от заетото пространство. Времето скоро ще разкрие, че действат извън чергата си и ще започнат да правят грешки. Понякога можете да постигнете повече, когато не правите нищо. Ако винаги атакувате, винаги отвръщате емоционално, няма да има време да придобиете перспектива.

33 стратегии на войната – Робърт Грийн

Подобни публикации: