Архив

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Среща по проект в Германия

logo222

Във връзка с изпълнението на проект „ Европейски паспорт за умения в областта на селското стопанство ‘’ в раздел „ Партньорства’’ секторна програма „ Леонардо да Винчи” по Европейската образователна програма „Учене през целия живот’’, екип на

Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев” в лицето на директорът г-н Емил Терзийски ,  заместник- директорката г-жа Емилия Карамфилкова,           г-жа Виолета Петрова и г-н Димитър Недялков посети град Бремерхавен (Bremerhaven), в региона  на област Долна Саксония, Schiffdorf в Германия.

 Екипа на училището прекара в Бремерхавен два дни , през които се провеждат работни срещи. През първият ден те бяха впечатлени от уникалната точност и организираност на домакините, които  организираха за тях изключително интензивна програма. Директорът на професионалното училище, представи предимствата и недостатъците на дуалната  система и успешното сътрудничество с камарата на фермерите от региона .   

 Преподавателите от немското училище и представитилите на фирма за производство на машини за селското стопанство  ( MaschinenringWesermunde-Osterholz) ) стартираха дискусия, чиито основни теми са културните различия в селските райони, в различните страни-партньори по проекта и как да бъдат подготвени учениците за работа в селскостопанския сектор.  Всички участници в срещата представяха предварително подготвени материали за особеностите на региона,който представляват и как мотивират учениците си да усвояват по-добре уменията необходими за тяхната успешна реализация.

На втория ден от визитата всеки от участниците има възможността да види как фермерството може да бъде част от свободното време на хората. Посетена е ферма за отглеждане на крави ,чиито собственик успешно съчетава работата във фермата , предлагането на апартаменти за отдих и производството на био-сладолед,които успешно реализира в собствената си сладкарница. Изключително силно впечатление прави не само трудолюбието на немските фермери,но и тяхното умение да кооперират успешно селскостопанската работа с бизнеса.

 Правилното управление и естествената връзка с потребностите на пазара е видим и във фирмата за производство на машини за селското стопанство – Fricke,Heeslingen”.Процесът на производство във фирмата е напълно автоматизиран и е еталон за съвременно машиностроене. Всичко това прилича на детската игра ‘Лего” и наистина изглежда лесно за осъществяване.

На работната среща в професионалното училище, в Бремерхавен всеки от работните  екипи от шестте страни участнички- България,Германия , Полша, Холандия, Норвегия и Италия представят своите идеи за прилагане на дуалната система  и единодушно стигат до извода,че  този вид обучение трябва да бъде съобразен с реалните проблеми на пазара на труда в целия Европейски съюз.

 Германия е една прекрасна страна с изключително висок стандарт на живот. Всеки остава очарован от величието,красотата,историята и гостоприемството на домакините. Срещата с немските колеги  слага началото на нови идеи и още по-голяма лична мотивация за следващата среща през месец юни  в Холандия, чиито домакин е професионалното училище, в  град  Лeoварден,област Фризланд.    

 Извън програмата Емил Терзийски и Емилия Карамфилкова имаха възможността да посетят едно уникално и изключително интересно място-музея на климата.Те се докоснаха и преживяха вълнуващи мигове от  различни места в света. Отделните зали на музея  са пригодени така,че виждаш и усещаш всяко кътче от планетата Земя-минус 15 градуса на Антарктида, джунглата на Екватора ,неповторимата атмосфера на о-в Самоа,пустинята,Аляска и много други.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация

Подобни публикации: