Архив

Календар

февруари 2014
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Воюване със самите вас

1.      ОБЯВЕТЕ ВОЙНА НА ВАШИТЕ ПРОТИВНИЦИ. Стратегия на поляризирането

 Животът е безкрайна борба и низ от конфликти, и вие не можете да се борите ефективно, ако не сте идентифицирали вашите противници. Хората често са коварни и потайни, прикриват намеренията си, преструват се, че са на ваша страна. Научете се да изкарвате наяве тези ваши противници, да ги разпознавате по признаците и проявите.И когато ги забележите, им обявете война вътрешно и незабелязано.

Както противоположните полюси на магнита пораждат движение, вашите противници, вашите противоположности могат да ви активират към целенасочени действия. Те са източник на енергия. С някои противници не бива да се правят компромиси и не бива да бъде заемана неутрална позиция. Накарайте ги да реагират емоционално, обикновено хората са по откровени, когато спорят. Остро зададен въпрос, мнение, изказано за да ги дразни, ще ги накара да реагират и да вземат страна.

Всичко в живота се стреми да ви забута към центъра, в царството на компромиса. Непрекъснатата битка ще ви направи силни и държи нащрек. Това ще ви помогне да определите в какво вярвате- както за вас самите, така и за другите. Не се блъскайте в центъра, поляризирайте и освобождавайте пространство. Персонализирайте борбата, направете я лице в лице. Преувеличете различията – очертайте ясно границата между вас.

2.      НЕ СЕ БИЙТЕ КАКТО В ПРЕДИШНАТА ВОЙНА. Стратегия на мислената партизанска война.

Най-често това, което ви пречи във борбата и ви носи несполуки, е миналото под формата на ненужни привързаности, повтаряне на досадни стереотипи и спомени от стари победи и поражения. Вие трябва съзнателно да водите война срещу миналото и да си наложите да реагирате на настоящия момент. Понякога трябва да се насилите да ударите в нови посоки, дори ако те носят риск. Това, което можете да загубите като удобство и сигурност, ще спечелите в изненадата, като направите по-трудно за вашите врагове да предвидят какво ще предприемете. Мислено водете партизанска война като не допускате статични защитни линии и незащитени крепости- направете всичко гъвкаво и мобилно

3.      СЪЗДАЙТЕ ЧУВСТВО НА НЕОТЛОЖНОСТ, НАТИСК И ОТЧАЯНИЕ. Стратегия на смъртната зона.  Вие сте най-лошият си враг. Губите скъпоценно време да мечтаете за бъдещето, вместо да се занимавате с настоящето. Докато нищо не ви се струва спешно, докато имате други опции, вие сте само наполовина заинтересовани от това, което правите. Единственият начин да промените това е чрез активни действия и външен натиск. Поставете се в ситуация, където залозите са твърде големи, за да хабите напразно време и ресурси – щом не можете да си позволите да загубите , ще бъдете принудени да направите всичко възможно това да не се случи.

Скъсайте връзките си с миналото, влезте в непозната територия, където вие трябва да зависите от собствената си съобразителност и енергия, за да преминете тази територия успешно. Поставете се в смъртна зона, където зад гърба ви има само високи стени и трябва да положите адски усилия, за да излезете живи оттам.

 Нашата свобода е бреме, имаме много възможности, но никоя не ни се струва напълно необходима за случая. Шаблонните действия и рутината ни помагат да избегнем чувството на безпътица. Неотложната нужда ни принуждава да действаме, обхванати сме от устрема да не губим повече време. Всичко, което правим ни изглежда необходимо. Заложете всичко на една карта. Действайте, пред да сте напълно готови. Навлезте в нови води. Под напора на принудата творчеството избухва. Поддържайте себе си в неспокойствие и незадоволеност.

4.      НЕ ГУБЕТЕ ПРИСЪСТВИЕ НА ДУХА НАСРЕД ВИХЪРА НА СЪБИТИЯТА. Стратегия на противовеса.  Разумът има склонност да губи равновесието си в разгорещеността на битката. Твърде много неща се изправят срещу вас по едно и също време. Има опасност да реагирате емоционално, със страх, с чувство на объркване и безсилие. Жизнено важно е за запазите присъствие на духа, да поддържате умствените си способности при всякакви обстоятелства.  

Вие трябва да се съпротивлявате активно на емоционалните влияния на момента- като останете решителни, уверени и агресивни, независимо какво ви сполетява. Направете разума си издръжлив . Поставете, който и да е във враждебна ситуация и рационалността изчезва. Изложете се на сблъсък. Изправете се срещу страховете и ги оставете да се покажат на повърхността.

Бъдете самоуверени и разчитайте предимно на себе си. Отблъснете чувството на паника, като се съсредоточите върху прости задачи. За да установите контрол се съсредоточете върху успокояващ ритуал, повтарящи се действия, в които сте добри. В един съсредоточен ум няма място за страх. Не се самозаплашвайте. Смалете наложената в съзнанието ви величина. Развийте тънък усет за нещата.

33 стратегии за войната – Робърт Грийн

Подобни публикации: