Архив

Календар

март 2014
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Земеделска професионална гимназия развя българския флаг и в Дания

logo222

Екипът на гимназията, включващ четири ученици и трима педагози се завърна от Дания. Посещението в страната на Хамлет бе свързано с работата ни по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство“ – училищни партньорства, секторна програма Коменски към програма „Учене през целия живот“.
Подготовката за тази втора среща по проекта започна веднага след завръщането ни от Португалия. Учениците обсъдиха какво означава да си гражданин на България, гражданин на Европа и си отговориха на въпроса какво е поведението на активния гражданин. Направено бе сравнение с правата, който ползваме по конституция и тези в европейската харта. Особено внимание бе обърнато на активното гражданство и принадената стойност на европейското спрямо националното. Използвайки метода на мозъчна атака, нашите ученици избраха 5 вълшебни думи, свързаха ги със събития в нашата страна и направиха асоциация с личности от страните – партньори. Ние отпътувахме за Дания с думата „свобода“, свързана с освобождението на България от османско робство.

Думата бе асоцирана с Ото Бисмарк и неговия принос за тази свобода. Думата „обединение“ бе свързана с деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия и личността на Джузепе Гарибалди, допринесъл много за обединяването на Италия, думата „конституция“ се свърза с приемането на първата българска конституция и Фредерих Еберт, първият избран президент на Ваймарската република, думата „толерантност“ със спасяването на българските евреи и Ане Франк, а думата „мобилност“ с приемането на България за членка на ЕС и португалския пътешественик Васко да Гама.
По време на срещата в училището в Стенлиле, Дания единадесете училища обсъдиха своя избор и избраха първите 5 вълшебни думи, свързани с понятието „гражданство“. Така думите свобода, равенство, уважение, демокрация, образование се появиха на вълшебна стена на езика на всеки партньор. Думите, които учениците ще продължат да избират на следващи срещи ще бъдат част от общия речник на проекта. Освен вълшебните думи, речникът ще включва думи за добре дошли, думи научени по време на срещите в страната домакин и специални термини, свързани с основната тема на проекта. Представени бяха 10 образователни системи – българска, италианска, португалска, датска, немска, унгарска, гръцка, турска , полска и испанска. Екипът от преподаватели обсъди хода на проектните дейности във времевия график и избра форма за отчитане на неговия напредък. Обсъдена бе методологията на работа за представяне на различни конфликти свързани с гражданството, закона и демокрацията и откриване на начините за тяхното решение.

Паралелно с планираните дейности ние успяхме да посетим община Соро и да си отговорим на въпроса, защо училището домакин провежда обучение в модерно оборудвани сгради, Научихме доста неща за работата на общината свързана с образованието. Впечатлени бяхме от средствата, който държавата отпуска за издръжката на един ученик – 53841 датски крони (7084 евро). И те правят реформа в образованието, която цели да промени в положителен аспект влиянието на социалния произход на учениците върху училищните резултати, да се засили доверието на обществеността към основното и средно образование и да подобри благосъстоянието на всички ученици. Факт е, че датчаните използват технологиите като средство за промяна на преподаването. Инвестициите в технологии и използването им подобряват мотивацията за учене, дават възможност те да работят в сътрудничество. В датските училища се използват iPad таблети. Всеки ученик има такова устройство и го използва в час по всички предмети. Създадени са различни програми, инструменти и дигитални ресурси, които подпомагат преподаването и насърчават ученето. Обръща се внимание на езиковото обучение, защото 10% от децата в общината са билигви, големи са грижите за ученици със специални образователни потребности.

Успяхме да се докоснем до датската култура, традиции и навици. Посетихме столицата на Дания, видяхме „Малката русалка“, парламентът и велосипедния паркинг на датския народен представител. . Посетихме националния музей, разходихме се по-най дългата пешеходна улица в Европа. Не успяхме да посетим най-стария увеселителен парк „Тиволи“, но е хубаво да оставим нещо и за следващо посещение.
Изморени, но заредени с нови идеи, създали нови приятелства, ние потеглихме към България за да се готвим за третата среща по проекта, на която ще бъдем домакини.
Участници във втората среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство” дейност „Училищни партньорства” секторна програма Коменски, програма ‘Учене през целия живот” :

1. Емил Терзийски – директор на Земеделска професионална гимназия, Сандански
2. Дина Кирилова – координатор по проекта, главен учител по информатика и ИТ
3. Ваня Подгорска – учител по Английски език
4. Атанас Влахов – ученик от 11 клас
5. Вероника Давидкова – ученичка от 11 клас
6. Петя Велкова – – ученичка от 11 клас
7. Ваня Ангелова – ученичка от 10 клас

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация

Подобни публикации: