Архив

Календар

март 2014
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Как се създават шампиони по Физика

Отговорът е един – с провеждане на много състезания и голяма конкуренция. Тези дни в Сандански се проведе националното пролетно състезание по физика. 350 деца от почти всички области на България. Най-добрите школи в поредното преборване на силите.

Това е само едно от състезанията. Има и есенно в същата година. Има олимпиада с всичките общински, областни и национален кръг. Има отделно специално състезание, което се провежда само на английски език, с различни правила, отново организирано от физици. Международни състезания и олимпиади. Всички те са навързани в стабилна мрежа и правила.

Система вградена в календара на министерството и осъществявана с активното участие на РИО. Провеждана на различни места в страната. Думичката национално действа стимулиращо за всяко училище и старанието им е похвално. Експертите също са заинтересовани да се представят на ниво и избират най-добрите училища.

Състезанията продължават от ранни зори до 21-22 часа вечерта. Резултатите се обявяват на другия ден и проверителите са изградили мощна система на засекретяване и разсекретяване. Специалната тема се проверява от автора на задачите. Правилата включват информатици, които да въвеждат точките от задачите с фиктивни номера, но всички са толкова нетърпеливи, че тяхната помощ е почти излишна.

За да имат интерес към  състезанията  се раздават много награди , медали и поощрения. Освен първите трима с медали, награди и грамоти получават и класиралите се в челото с голям брой точки. Голямата награда винаги е участие в националния отбор за някое международно състезание. За победителите има и финансови стимули.

Националната комисия взима в предвид резултатите от тези състезания и олимпиадата и определя 10 човека в разширен състав, които подготвя допълнително. Накрая остават 5 мата най-добри. Практически отборът се тренира през цялата година, заради раздел специална тема в състезанията, където участват само най-добрите.

Това нямаше да е възможно без наличието на няколко школи в България – ПМГ та в Казанлък, Варна,Бургас, няколко училища в София, Плевен, Добрич, Враца и др. Няколко десетки учители в училища в цяла България и професори от университети в националната комисия, отдали се на каузата да създават и развиват таланти в областта на физиката.

Ето това е системата за изграждане на шампиони. Много състезания, които пресяват талантите. Таланти отделени в специална група,  в която да се стимулират взаимно. Ръководители, надпреварващи се да вкарат повече хора в тази специална група. И над 300 потенциални таланти, трениращи уменията си в поредното преборване на силите. С тайната надежда да влязат в клуба на специалните.

Една затворена система, създала своя надпревара, конкуренция между училища, ръководители и ученици  с крайна цел участие в национален отбор. Стотици решени задачи и отделени часове в клубове и школи. На доброволен принцип, защото парите получени от ръководители, проверители и квестори са минимални.

Всъщност от цялата тази система организацията на физиците може да извлече и облаги като увеличи броя на състезанията. След това да обяви на търг организацията на състезанието. Това може да осигури парите за провеждането му.

Градът, който ще спечели ще получи около 500 посетители, които оставят пари. При положение, че успеят да рекламират предимствата си както трябва те ще спечелят много бъдещи посещения и безплатна реклама. Която ще стане още по-голяма когато новината се отрази подобаващо в медиите.

Подобни публикации: