Архив

Календар

май 2014
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Да припомним какво предлага ЗПГ

Има няколко неща, които само ЗПГ може да ти предложи – първо получаваш ПРОФЕСИЯ. В гимназията получаваш обикновено средно образование, в ЗПГ професионално. При нас ще получиш документ от държавата, който официално ти признава това, че си получил професия, него не можеш да го получиш в обикновена гимназия . И там имат примерно туристически профил, но нямат право да издават документ за професия. Ако искаш да имаш повече практически часове и да правиш разни неща, вместо да стоиш на чина като слушаш учителите си, твоят вариант е ЗПГ.

Второ, няма да ти се наложи в 11 и 12 клас да учиш излишно общообразователни предмети като Химия и Физика. Ще учиш много предмети по професията и само няколко общообразователни, които ти трябват за да си вземеш матурата в 12 клас и да станеш студент. Въпреки това в последните години сме най-добри в Сандански на олимпиадите по БЕЛ, имахме 8 отлични и мн.добри оценки, момиче на национален кръг, момиче с пълна шестица на ДЗИ, една от 5 за областта, единствена за Сандански. От добрите паралелки почти 100% стават студенти.

Трето ние сме училището, което участва във всякакви конкурси, състезания, олимпиади и извънкласни дейности. Ако имаш такива наклонности, то учителите от училището ще направят всичко възможно за да ти помогнат. Има доста прояви и истински клубове – стрелба / ЗПГ-Санел, имаме републикански шампион/ , театър /всички познавате Тийнкомеди/ , клубове по готварство, Фотоклуб, клуб за създаване на видеоклипчета, Волейбол, Хандбал, Футбол/ стигнахме до зоните/, бизнес фирми и още какво ли не. Ако имаш желание да участваш в такива инициативи и да станеш известен, училището прави много в това отношение. Само желание да имаш.

Непрекъснато се случва нещо при нас и имаме много празници и изяви. Участваме в много състезания и в тях имаме призови места. Сега едно момиче получи стипендия от държавата след като спечели един конкурс. В края на април имахме отбор от над 20 човека в Пловдив, който участва във финалните състезания за професионалните училища. Там взехме 3 втори и 2 трети места.Преди няколко седмици училището спечели състезанието Евроскола и 24 ученици ще пътуват до Страсбург. Миналата седмица 3 наши ученици се класираха за национална олимпиада, в началото на април друг ученик участва на националната олимпиада по БЕЛ.

Тази година имаме 10 номинирани за национален кръг. От няколко години сме най-добре представящото се училище по БЕЛ, философия, Гражданско образование в Сандански. В топ 5 сме за област Благоевград. Винаги имаме ученици с призови места и по-другите олимпиади. Редовно участваме на финалите в професионалните състезания и печелим медали. Така, че ако има състезание и имате желание да участвате и да се изявявате, то ние ще ви помогнем. Дори вие да не знаете за вашите качества, ние ще ви помогнем да ги намерите.

И английския си е на прилично ниво с 13 часа седмично в 8 клас няма как да не го научиш. Езикът дори и да не го знаеш перфектно с всичките му глаголи и времена, пак ще ти свърши работа, само трябва  да го говориш.  Ако си гений в математиката мястото ти е в математически профил, ако не си, не виждам смисъл да се тормозиш 5 години с решаването на стотици задачи, установявайки накрая, че трудно ще си намериш  работа с математика.

Още нещо щях да забравя – всяко състезание дава възможност да пътувате. При нас се пътува много – особено в чужбина. Март месец бяхме в Дания, гостуваха ни холандски ученици, всяка година правим размяна с холандски училища, ние ходихме там есента. През ноември 15 ученици ходиха в Румъния. В началото на май ще ни гостуват около 70 човека от 11 държави. Малко са страните, в които наши ученици не са гостували. Този месец 30 от тях ще ходят в Македония. Предстоят посещения в Италия, Гърция, Испания на още 8 ученици. Припомняме и 24, които ще пътуват до Франция.

Четвърто Училището държи на учениците да им е добре и сега през лятото в повечето кабинети има климатици, има фитнес, има стол, ще ремонтира първия етаж на училището и ще ги направи едни от най-добрите в България. В ЗПГ се дава за 35 лева месечна стипендия за отличен успех над 5,50. А успееш ли в състезание или конкурс получаваш допълнителен паричен стимул. Ние си зачитаме добрите ученици, при нас хората, които се изявяват и успяват са в положението на звезди и получават голямо признание. При нас всеки, който се изявява получава респект, не е задължително да е за учене, най-добрите в професията постоянно ходят по състезания. Само тук може да ходиш на платена практика и за 2 или 3 месеца да вземеш 240 лв. Само при нас може да отидеш на стаж в чужбина.

Или при нас получаваш професия, възможност за изява, получаваш парични стимули, учиш в много добри условия. ПРОФЕСИЯ с достатъчна езикова подготовка е много добър избор. Това ти дава ЗПГ – по-добър шанс за намиране на работа след това.

Подобни публикации: